dinsdag 23 december 2008

Hoger beroep Bijlmoord

Vandaag dient voor het gerechtshof in Den Bosch de zogenoemde bijlmoord.

Carlos H. (42), die van de rechtbank vijftien jaar cel en tbs opgelegd kreeg wegens het doodslaan van een 22 jarige student op het station Roosendaal, ging in hoger beroep. Hij is het niet eens met de celstraf en tbs met dwangverpleging die de rechtbank hem gaf. Aanvankelijk leek het erop dat H. zich neerlegde bij de straf van de rechtbank.

De man van Amerikaanse komaf heeft bekend dat hij op 8 september 2007 de student uit Bergen op Zoom in de wachtruimte van het station heeft doodgeslagen. H. is overtuigd communist en hij wilde een anti-imperialistische daad stellen. Het plan was om een commando van de kazerne in Roosendaal te doden. Toen dat niet lukte, koos hij een willekeurige jongeman uit.

Update 15.40

Het Openbaar Ministerie heeft opnieuw vijftien jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 42-jarige Amerikaan Carlos H.

H. herhaalde vandaag dat hij een daad wilde stellen tegen de Amerikaanse onderdrukking van onder anderen de Latijns-Amerikaanse bevolking. Met het doden van een mannelijke burger uit een land dat lid is van de NAVO, is dat volgens hem gelukt.

De Amerikaanse verdachte ging in hoger beroep omdat hij geen tbs wil. De tbs-maatregel betekent volgens hem dat hij slechts gedeeltelijk verantwoordelijk wordt gehouden voor zijn daad en hij wil de volle verantwoordelijkheid op zich nemen. Deskundigen vermoeden dat de Amerikaan lijdt aan een waanstoornis.

In principe wordt aan vreemdelingen zo min mogelijk tbs oplegd. Volgens advocaat-generaal G. Robben moet voor H. een uitzondering worden gemaakt, omdat hij een gevaar vormt voor de internationale samenleving. H. is tot ongewenst vreemdeling verklaard. Het hof doet uitspraak op 6 januari.

Hoewel ik begrijp dat het OM de man met TBS van de straat wil houden, zitten er juridisch wel wat haken en ogen aan. De man is namelijk tot ongewenste vreemdeling verklaard en TBS is gericht op terugkeer in de (Nederlandse) maatschappij.

Levenslang was m.i. een beter vonnis geweest.


Update 6 december: Carlos H. is in hoger beroep tot 20 jaar en TBS veroordeeld

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: