vrijdag 9 maart 2012

Jan de L. voor de rechter voor Paasmoord

Jan en Reineke de Lange in gelukkiger tijden
jan de lange-reineke de lange
Vandaag staat Jonkheer Jan de L. uit Wassenaar, die op Tweede Paasdag 2010 zijn vrouw Reineke zou hebben gedood in hun kapitale villa, weer voor de rechtbank in Den Haag gaat.

Jan de L, die zijn vermogen verdiende met het uitbaten van parkeerterreinen, heeft bekend, maar trok de bekentenis ook weer in. Het stel was pas zeven maanden getrouwd. Het is onduidelijk waarom De L. tot zijn daad kwam. Hij zou na haar dood getracht hebben zelfmoord te plegen.

Volgens het Pieter Baan Centrum zou De L. op zijn minst verminderd toerekeningsvatbaar zijn geweest op het moment van het misdrijf.

In november werd de behandeling van de zaak nog uitgesteld omdat zowel het Openbaar Ministerie (OM) als de nieuwe advocaat van De L. meer tijd nodig had om zich voor te bereiden. De verdediging heeft het Maastricht Forensic Institute (TMFI) gevraagd een contra-expertise te doen op die van het Pieter Baan Centrum (PBC). Het PBC meent dat De L. verminderd toerekeningsvatbaar is, het TMFI meent dat hij sterk verminderd toerekeningsvatbaar is. Dat verschil is belangrijk voor de mate van straf die iemand kan krijgen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook