woensdag 21 april 2010

Jan de Lange bekent ombrengen Reineke

Jonkheer Jan de Lange (49) heeft bekend zijn vrouw Reineke (37) omgebracht te hebben in hun villa aan de Koekoekslaan 3 in Wassenaar.

De precieze omstandigheden zijn nog niet bekend gemaakt.

De Lange en Reineke trouwden op 1 September 2009. Zij kenden elkaar via internet en zij was 1,5 jaar vóór het huwelijk bij hem ingetrokken.

Update 13 juli 2010: Jan de Lange werd vandaag voorgeleid voor een pro-forma zitting. Voor de rechtbank bleek dat hij zijn dagen voor een overgroot deel doorbrengt in een isolatiecel.

Hij zit op een speciale afdeling van een gevangenis in Amsterdam en wordt slechts twee keer per week gelucht. Hij maakt het daarbij de cipiers 'moeilijk' door niet te reageren op bevelen. Met als gevolg dat bewakers hem in de houdgreep nemen om hem naar zijn cel te brengen. “Hij pleegt passief verzet”, aldus het openbaar ministerie.

In de rechtszaal bleek de Lange afgevallen, bleek en hij had een dikke buil op zijn voorhoofd en zat daarbij hoofdschuddend met zijn handen voor zijn gezicht. Moeizaam kwam hij uit zijn woorden, waarbij lange stiltes vielen. Bij de afsluiting van de zitting had De L. moeite om met de parketwachten mee te gaan. In de gang schreeuwde hij: “Ik ben onschuldig. Ik heb het niet gedaan.” Meteen daarna riep hij: “Ik beken.” Mr. Idriss van Straalen, de advocaat van Jhr. De Lange vroeg gisteren tijdens de pro-formazitting of zijn client mocht worden overgeplaatst naar een speciale psychiatrische kliniek.

Het leven van Jan de Lange op zijn huidige afdeling is volgens mr. Idriss van Straalen zwaar: “Bij vrijwel elke gelegenheid als hij zijn cel verlaat en bij vrijwel elk bezoek of telefoontje wordt hij naderhand door meerdere personen in de houdgreep genomen. Er wordt veelvuldig fysieke kracht tegen mijn cliënt gebruikt. Er moet naar een andere oplossing worden gezocht. Momenteel is er nog geen diagnose bij mijn cliënt vastgesteld en is er nog geen behandeling”.

Ook de Haagse rechtbank noemde de situatie van De Lange zorgelijk. Een psychiater moet alsnog onderzoeken wat de beste plek is waar de miljonair in voorlopige hechtenis moet blijven zitten.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook