woensdag 21 april 2010

Uitspraak: 2 jaar voor doodslaan Rob Stitek

Taxichauffeur Sidi Mohamed Belghiti (38) is vandaag door de Amsterdamse rechtbank veroordeeld tot twee jaar cel voor het doodslaan van Rob Sitek (44) op 5 juli 2009 op het Leidseplein in Amsterdam.
Het OM had. drie jaar cel geëist. Volgens justitie gaf B., een geoefend kickbokser, Sitek een “snoeiharde vuistslag”.

Bij de familie van Rob Sitek heerst verbijstering na de uitspraak van de rechtbank van Amsterdam.
“Het is ongelooflijk. Twee jaar cel, dat betekent dat hij volgend jaar alweer op vrije voeten komt. Dit is toch niet te geloven? We zijn onthutst en zeer teleurgesteld in de rechtspraak van ons land”, zegt broer André.
'>Sitek en Belghiti kregen tijdens de bewuste nacht ruzie over de ritprijs. Volgens de rechtbank heeft Sitek zich daarbij beledigend en discriminerend uitgelaten tegenover Belghiti. De taxichauffeur spuugde daarop naar Sitek, waarop die hem een klap gaf. Belghiti deelde vervolgens de fatale vuistslag uit.

De rechtbank noemt het gevolg van de zware mishandeling dramatisch en sprak van een “in wezen onbetekenende ruzie”. “Verdachte heeft op deze wijze de dood veroorzaakt van een man die midden in het leven stond en daarmee ontzettend veel leed en ontsteltenis bij diens nabestaanden teweeggebracht”, staat in het vonnis.

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank het beroep van Belghiti zwaar meegewogen. “Het beroep van taxichauffeur is dienstverlenend van aard. Van een taxichauffeur mag verwacht worden dat hij conflicten uit de weg gaat.” Hoewel deze beroepsgroep soms wordt geconfronteerd met vervelend gedrag van klanten, zoals ook in deze zaak het geval was, mag volgens de rechtbank van taxichauffeurs worden verwacht dat ze conflicten op een correcte, niet gewelddadige wijze oplossen.

Belghiti is verder schuldig bevonden aan de mishandeling en bedreiging van een meisje in november 2007 in Amstelveen.

Belghiti heeft zelf ontkend dat hij Sitek hard heeft geslagen. Belghiti. verklaarde dat hij zou hebben geslagen om zichzelf te verdedigen.

Zijn beroep is 'zwaar meegewogen' en dan is het maar 2 jaar? Een man die in Almelo een wethouder gijzelt krijgt 9 jaar

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook