maandag 6 juli 2009

Geen straf voor valse aangifte tegen vriend die 19 maanden onschuldig vast zit.

Lianne (28) uit Groningen, die de rechtbank in een brief had gesmeekt om een straf, is vrijgesproken.

De vrouw stond terecht omdat ze in 2004 een valse aangifte had gedaan. Door haar toedoen zat haar toenmalige vriend Edwin (30) negentien maanden ten onrechte in de gevangenis. De vrouw beschuldige hem destijds van een poging tot doodslag. De man werd 20 december 2004 veroordeeld tot 12 maanden celstraf en tbs met dwangverpleging (de 19 maanden zijn omdat hij nog wachtte op opname in een tbs kliniek). Een rode striem in haar nek is het bewijs.

In hoger beroep werd hij ruim anderhalf jaar later hiervan vrijgesproken en veroordeeld voor mishandeling tot drie maanden celstraf waarvan twee voorwaardelijk.

Edwin zegt dat hij is veroordeeld, terwijl justitie wist dat de aangifte van Lianne niet deugde.
Al drie weken na de valse aangifte, stapte Lianne naar de politie om te vertellen dat het niet waar was, dat er iets anders aan de hand was.
Dat ze zelf het probleem was, niet hij, maar de politie stuurde haar weg.

De vrouw stuurde brieven naar politie en justitie waarin ze schrijft dat ze straf heeft verdiend. "Ik wil hier verantwoordelijk voor worden gehouden", schrijft ze.

Drie jaar later in juli 2007 doet ze opnieuw valse aangifte tegen Edwin. Hij zou bij haar in huis zijn binnengedrongen. Huisvredebreuk! Allemaal niet waar zegt ze nu. Wat wel waar is, is dat zij in oktober vanuit Enschede naar Groningen reist en bij Harm de woning binnendringt omdat ze ‘een knuffel’ wil. Als Harm met de politie dreigt, dreigt zij voor de trein te springen.

Op 5 februari 2009 loopt ze in Groningen bij de politierechter binnen om straf te eisen. De rode striem was gewoon eczeem.

De Groningse rechter was maandag van mening dat de vrouw weliswaar fout zat met de valse aangifte, maar meent dat ze dit niet met opzet heeft gedaan. De vrouw zou lijden aan een posttraumatische stressstoornis. Daarom krijgt ze geen straf. Wel krijgt ze 170 euro voorwaardelijke boete voor de huisvredebreuk bij Harm. Harm eist 7500 Euro schade vergoeding, maar omdat Els wordt vrijgesproken, wordt dat afgewezen.

Tja en zo zit je 19 maanden onschuldig vast dankzij de hersenspinsels van één persoon. Lianne schuldig vrijgesproken, Edwin onschuldig veroordeeld. Zo makkelijk gaat dat in Nederland.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Vrouw in stenengooierszaak vrijgelaten

De 17-jarige vrouw uit Son dat vrijdag werd aangehouden wegens mogelijke betrokkenheid bij een aantal incidenten waarbij in 2007 auto's met stenen werden bekogeld, is maandag vrijgelaten. Ze is volgens de politie niet langer een verdachte.

Haar 21-jarige echtgenoot die ook werd gearresteerd, blijft nog wel zeker enkele dagen vastzitten maar hij ontkent zijn betrokkenheid, liet zijn advocaat maandag doorschemeren.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook