maandag 26 oktober 2009

Minder straf na erkennen schietpartij (pas in hoger beroep)

Het gerechtshof in Arnhem heeft maandag in hoger beroep twaalf jaar cel opgelegd aan een 37-jarige Utrechter wegens een moord die hij pleegde bij café Every Day in Utrecht, in november 2007. Dat is drie jaar minder celstraf, dan het Openbaar Ministerie had geëist en dan eerder door de rechtbank in Utrecht was opgelegd.

Het hof vindt bewezen - net als de rechtbank en het OM - dat de Utrechter onder invloed van alcohol en drugs een 29-jarige man uit het café naar buiten wenkte en op straat van dichtbij neerschoot. De veroordeelde stelde dat hij eerder die avond ruzie met het slachtoffer had gehad. Die raakte in coma en overleed een maand later toen artsen met de familie concludeerden dat verdere behandeling zinloos was. Het slachtoffer zou korte tijd later vader zijn geworden.

De straf is nu lager omdat de Utrechter na twee jaar zwijgen alsnog openheid van zaken gaf. Hij was opgefokt vanwege cocaïnegebruik en dacht dat iemand hem voor 'kankerkamper' uitschold, zo verklaarde hij op 12 oktober.

Belachelijk, een willekeurige zinloze moord en dan in hoger beroep 20% strafkorting omdat de dader dan pas bekend.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Levenslang voor moord op Kelly Balmaakers

Marco de Kok (41) uit Baarle Hertog  is door de rechtbank in Breda tot levenslang veroordeeld wegens de moord op Kelly Balmaakers (22) uit Made op 14 januari 2009. Dat straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie.

De moord vond plaats in het Mercure Hotel in Tilburgs. De Kok had een relatie met Kelly Balmaakers, die haar vriend voor hem in de steek had gelaten. Voorafgaand aan de dodelijke schietpartij hadden de twee ruzie. Het is niet duidelijk geworden waar die over ging.

De Kok schoot zijn slachtoffer van dichtbij door het hoofd. De rechtbank vindt dat het OM heeft weten te bewijzen dat sprake was van voorbedachten rade (en dus moord ipv doodslag). De Kok had zich kunnen bezinnen in de tijd dat hij van de slaapkamer naar de badkamer liep en het pistool doorlaadde. De rechters rekenen het De Kok zwaar aan dat hij geen openheid geeft over de aanleiding voor de moord, waarmee hij de nabestaanden extra leed toebrengt.

Volgens deskundigen lijdt de veroordeelde moordenaar aan een persoonlijkheidsstoornis die niet of nauwelijks te behandelen is. De rechtbank vindt het daarom niet verantwoord dat hij ooit nog terugkeert in de maatschappij. De straf geldt ook voor de inbraak die De K. pleegde bij zijn voormalig werkgever, een casino in Breda. Daarbij maakte hij 50.000 euro buit. Ook is hij veroordeeld voor een schietparij in Marseille. De Kok schoot in juni 2008 in het wilde weg om zich heen op het terras van een cafetaria waar hij eerder die dag was beroofd van 1000 euro.

De Kok heeft aangegeven niet in hoger beroep te gaan. (maar deed dat toch)

Het is de 3e levenslang veroordeling dit jaar

Hiermee zitten er in totaal 35 man een levenslange gevangenisstraf uit. Dit is niet meegerekend de enige vrouw die in Nederland een levenslange gevangenisstraf heeft. Lucia de Berk is weliswaar vrijgelaten in afwachting van herziening van haar zaak, maar officieel is zij nog veroordeeld.

Update 1 november 2011:
Het gerechtshof in Den Bosch doet voorlopig nog geen uitspraak in het hoger beroep rond de moord op Kelly Balmaakers.

De uitspraak stond op de rol voor donderdag 3 november. Gisteren zou de zaak worden afgerond, maar toen kwam de verdachte met een nieuwe verklaring over een schietpartij in Marseille, waarvoor hij ook terechtstaat.

Het hof besloot daarop dat nieuw onderzoek nodig is. Op 25 januari gaat de inhoudelijke behandeling verder. Waarschijnlijk wordt die dag ook een nieuwe datum geprikt voor de uitspraak.

Update  4 mei 2012:
het Hof heeft de Kok veroordeeld tot 28 jaar

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Politie onderzoekt aanrijdingen

De politie van Amsterdam-Amstelland gaat onderzoeken hoe het aantal ongevallen waarbij een agent de afgelopen tijd betrokken was, zich verhoudt tot andere jaren. Dit gebeurt naar aanleiding van vier aanrijdingen, waarbij een dode en drie gewonden vielen.

De politie gaat kijken of het aantal ongevallen afwijkt van andere periodes. Afgelopen donderdag reed een motoragent (32) een vrouw (41) aan op een zebrapad in Amsterdam-Zuid. De vrouw overleed in de nacht van vrijdag op zaterdag aan haar verwondingen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Jongen vast voor mishandeling

De 17-jarige jongen die afgelopen weekeinde een verpleegkundige van het Sint Antoniusziekenhuis in Nieuwegein bedreigde en mishandelde, is aangehouden. Dat heeft de politie maandag bekendgemaakt.

De jongen vloog een verpleegkundige aan toen hij niet snel genoeg na binnenkomst werd geholpen. Een collega kwam tussenbeide en ving de klappen op. Hij liep letsel op aan schouder en bovenarm.

De jongen zit vast voor verhoor

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook