maandag 26 oktober 2009

Levenslang voor moord op Kelly Balmaakers

Marco de Kok (41) uit Baarle Hertog  is door de rechtbank in Breda tot levenslang veroordeeld wegens de moord op Kelly Balmaakers (22) uit Made op 14 januari 2009. Dat straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie.

De moord vond plaats in het Mercure Hotel in Tilburgs. De Kok had een relatie met Kelly Balmaakers, die haar vriend voor hem in de steek had gelaten. Voorafgaand aan de dodelijke schietpartij hadden de twee ruzie. Het is niet duidelijk geworden waar die over ging.

De Kok schoot zijn slachtoffer van dichtbij door het hoofd. De rechtbank vindt dat het OM heeft weten te bewijzen dat sprake was van voorbedachten rade (en dus moord ipv doodslag). De Kok had zich kunnen bezinnen in de tijd dat hij van de slaapkamer naar de badkamer liep en het pistool doorlaadde. De rechters rekenen het De Kok zwaar aan dat hij geen openheid geeft over de aanleiding voor de moord, waarmee hij de nabestaanden extra leed toebrengt.

Volgens deskundigen lijdt de veroordeelde moordenaar aan een persoonlijkheidsstoornis die niet of nauwelijks te behandelen is. De rechtbank vindt het daarom niet verantwoord dat hij ooit nog terugkeert in de maatschappij. De straf geldt ook voor de inbraak die De K. pleegde bij zijn voormalig werkgever, een casino in Breda. Daarbij maakte hij 50.000 euro buit. Ook is hij veroordeeld voor een schietparij in Marseille. De Kok schoot in juni 2008 in het wilde weg om zich heen op het terras van een cafetaria waar hij eerder die dag was beroofd van 1000 euro.

De Kok heeft aangegeven niet in hoger beroep te gaan. (maar deed dat toch)

Het is de 3e levenslang veroordeling dit jaar

Hiermee zitten er in totaal 35 man een levenslange gevangenisstraf uit. Dit is niet meegerekend de enige vrouw die in Nederland een levenslange gevangenisstraf heeft. Lucia de Berk is weliswaar vrijgelaten in afwachting van herziening van haar zaak, maar officieel is zij nog veroordeeld.

Update 1 november 2011:
Het gerechtshof in Den Bosch doet voorlopig nog geen uitspraak in het hoger beroep rond de moord op Kelly Balmaakers.

De uitspraak stond op de rol voor donderdag 3 november. Gisteren zou de zaak worden afgerond, maar toen kwam de verdachte met een nieuwe verklaring over een schietpartij in Marseille, waarvoor hij ook terechtstaat.

Het hof besloot daarop dat nieuw onderzoek nodig is. Op 25 januari gaat de inhoudelijke behandeling verder. Waarschijnlijk wordt die dag ook een nieuwe datum geprikt voor de uitspraak.

Update  4 mei 2012:
het Hof heeft de Kok veroordeeld tot 28 jaar

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook