woensdag 8 september 2010

Meisje in Rotterdam neergestoken

Een meisje (16) is vanmiddag rond half drie in Rotterdam neergestoken door haar ex-vriend (19).

De steekpartij had plaats nabij het Libanon Lyceum, een openbare school voor voortgezet onderwijs, aan de Ramlehweg in de wijk Kralingen. Het meisje was bij bewustzijn en vertelde agenten dat haar ex-vriend de dader was.

Het meisje is meermalen gestoken en met spoed naar een ziekenhuis gebracht. Ze is buiten levensgevaar.

De ex-vriend is tegen half vier door de politie in Spijkenisse aangehouden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: werkstraf voor 'spionerende agent'

Ré Lemhaouli in zijn tijd als knuffelmarokkaan, met André Rouvoet en Prinses Máxima
Oud-rechercheur, Ré Lemhaouli (39) van het politiekorps Rotterdam-Rijnmond, is door de rechtbank in Den Haag vandaag veroordeeld tot 240 uur werkstraf wegens het doorspelen van geheime informatie uit politiesystemen aan de Marokkaanse autoriteiten. De rechtbank acht bewezen dat hij zijn ambtsgeheim heeft geschonden in ruil voor diensten. De straf is conform de eis.

Omdat Lemhaouli Marokko geen staatsgeheime informatie heeft geleverd, draaide de zaak niet om “echte spionage” zei de officier van justitie eerder.

De rechters rekenen Lemhaouli zwaar aan dat hij informatie over personen heeft doorgespeeld met betrekking tot wapenhandel en terrorisme. Deze mensen hebben daar echter geen nadeel van ondervonden, aldus de rechtbank. Daarom vond ze een gevangenisstraf niet op zijn plaats.

De voormalig rechercheur betwist de aanklachten niet. Hij is onder druk van Marokko gaan spioneren, zegt hij. De kwestie leidde in september 2008 tot een diplomatieke rel tussen Nederland en Marokko. Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken stuurde toen twee Marokkaanse diplomaten weg.

Het OM vindt dat niet bewezen kan worden dat Ré Lemhaouli geld heeft aangenomen in ruil voor de informatie. Wel zou hij onder meer een betere behandeling hebben gekregen bij de douane in Marokko.

De zaak kwam aan het licht, nadat de inlichtingendienst AIVD in het voorjaar van 2008 een tip had gekregen. Aanvankelijk leek de Ré Lemhaouli weg te komen met strafontslag. Later begon de Rijksrecherche alsnog een onderzoek, dat uitmondde in zijn vervolging.

Aanvankelijk had hij nog een luizenbaantje op Rotterdam Airport gekregen, iets waarvoor de AIVD zelfs toestemming had gegeven(!) Toen Nova daar op 16 september 2008 ruchtbaarheid aan gaf verklaarde de directie van R'dam Airport dat er niks aan de hand was want Lemhaouli mocht immers 'niet bij de vliegtuigen komen'. Op 18 september werd Lemhaouli toch op non-actief gesteld. Lemhaouli is inmiddels werkzaam als bouwvakker.

Vóór Lemhaouli's ontmaskering startte hij het 'project Máxima', dat jonge allochtonen aan een baan moest helpen. Minister Rouvoet omarmde hem en noemde hem in zijn speech. Hij schudde netjes de hand van prinses Máxima en kreeg daarmee het ultieme bewijs van goed gedag van het establishment. Meneer likte zich in en een politieke carrière lag in het verschiet.

Op het schenden van ambtsgeheim staat maximaal 1 jaar gevangenisstraf (Art 272 Sr).
Zou het om spionage gegaan zijn dan had een maximumstraf van 6 jaar gewacht (art 98 Sr.)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Nieuwe tips oude ‘kliko’ moordzaak

Het op de universiteit van Dundee gereconstrueerde gezicht van de vrouw
Klikozaak

Na de uitzending van Opsporing Verzocht gisteravond zijn bij het Review en Cold Case-team van de politie Amsterdam-Amstelland bruikbare tips gekregen over de onbekende, doodgeschoten vrouw wier lichaam op 17 september 1999 in een kliko in het riviertje de Gaasp werd gevonden. „We hebben ruim 25 tips gekregen, zonder de anonieme tips mee te tellen”, zegt een woordvoerster van de politie. „Daar zit zeker informatie bij, waarmee het onderzoeksteam aan de slag kan en gaat.”

Het Cold Case team hoopt met het tonen van de reconstructie na elf jaar alsnog nieuwe informatie te krijgen waarmee de identiteit van de vermoorde vrouw kan worden achterhaald. Het wordt dan misschien ook mogelijk om het misdrijf op te lossen.

Een inwoner van Driemond, tussen Weesp en Amsterdam, zag destijds de vuilcontainer drijven. Omdat er een enorme stank uit kwam, haalde hij de politie erbij. In de kliko lag het lichaam van een vrouw grotendeels verstopt in beton. Ze bleek te zijn doodgeschoten.

Wie de vrouw was, bleef destijds ook na een oproep in Opsporing Verzocht een raadsel.

In 2007 zag het Review en Cold Case-team nieuwe kansen om de zaak op te lossen. Dat kwam vooral door de snelle ontwikkeling van onderzoeksmethoden. Uiteindelijk werd in 2010 besloten het lichaam op te graven op de st Barbara begraafplaats in Amsterdam.

Door onderzoek aan botten en het gebit van de vrouw is inmiddels vastgesteld dat zij in 1999 20 tot 25 jaar moet zijn geweest. Ze is dus tussen 1974 en 1979 geboren. De vrouw was 1.59 meter lang en mogelijk van Europees/Aziatische afkomst. De politie heeft het vermoeden dat ze in West-Europa, waarschijnlijk zelfs in Nederland is opgegroeid. Een reden dat zij zo lang onbekend is gebleven, kan volgens de politie zijn dat ze illegaal in Nederland was. Verder is het mogelijk dat ze het contact met haar vrienden of bekenden had verbroken.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook