woensdag 8 september 2010

Nieuwe tips oude ‘kliko’ moordzaak

Het op de universiteit van Dundee gereconstrueerde gezicht van de vrouw
Klikozaak

Na de uitzending van Opsporing Verzocht gisteravond zijn bij het Review en Cold Case-team van de politie Amsterdam-Amstelland bruikbare tips gekregen over de onbekende, doodgeschoten vrouw wier lichaam op 17 september 1999 in een kliko in het riviertje de Gaasp werd gevonden. „We hebben ruim 25 tips gekregen, zonder de anonieme tips mee te tellen”, zegt een woordvoerster van de politie. „Daar zit zeker informatie bij, waarmee het onderzoeksteam aan de slag kan en gaat.”

Het Cold Case team hoopt met het tonen van de reconstructie na elf jaar alsnog nieuwe informatie te krijgen waarmee de identiteit van de vermoorde vrouw kan worden achterhaald. Het wordt dan misschien ook mogelijk om het misdrijf op te lossen.

Een inwoner van Driemond, tussen Weesp en Amsterdam, zag destijds de vuilcontainer drijven. Omdat er een enorme stank uit kwam, haalde hij de politie erbij. In de kliko lag het lichaam van een vrouw grotendeels verstopt in beton. Ze bleek te zijn doodgeschoten.

Wie de vrouw was, bleef destijds ook na een oproep in Opsporing Verzocht een raadsel.

In 2007 zag het Review en Cold Case-team nieuwe kansen om de zaak op te lossen. Dat kwam vooral door de snelle ontwikkeling van onderzoeksmethoden. Uiteindelijk werd in 2010 besloten het lichaam op te graven op de st Barbara begraafplaats in Amsterdam.

Door onderzoek aan botten en het gebit van de vrouw is inmiddels vastgesteld dat zij in 1999 20 tot 25 jaar moet zijn geweest. Ze is dus tussen 1974 en 1979 geboren. De vrouw was 1.59 meter lang en mogelijk van Europees/Aziatische afkomst. De politie heeft het vermoeden dat ze in West-Europa, waarschijnlijk zelfs in Nederland is opgegroeid. Een reden dat zij zo lang onbekend is gebleven, kan volgens de politie zijn dat ze illegaal in Nederland was. Verder is het mogelijk dat ze het contact met haar vrienden of bekenden had verbroken.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook