woensdag 14 november 2007

Meer vrijspraak na Schiedammer parkmoord echec

Uit onderzoek door de Raad voor de rechtspraak blijkt dat het aantal verdachten van misdrijven dat wordt vrijgesproken fors is gestegen. Aanvankelijk werden jaarlijks ongeveer 6.000 verdachten vrijgesproken, nu zijn dat er 9.000. Volgens deskundigen zou de oorzaak liggen in het justitiële geblunder in de zaak van de Schiedammer Parkmoord. In die zaak zat door gerechtelijke dwalingen Cees Borsboom vier jaar onschuldig vast voor de moord op een 10-jarig meisje.

Sinds dit geblunder zouden rechters bewijsmateriaal van het Openbaar Ministerie veel kritischer bekijken.

In 2006 behandelden rechtbanken 134.400 strafzaken, aldus de Raad voor de rechtspraak. In 7 procent van de gevallen kwam het tot vrijspraak. Vroeger was dat gemiddeld 4 procent.

‘Rechters zijn duidelijk geschrokken van de gedachte dat een onschuldige meermaals is veroordeeld,’ zegt hoogleraar strafprocesrecht Ybo Buruma.

Hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen ziet het anders. ‘Terecht dat rechters voorzichtiger zijn, maar het betekent wel dat vroeger 3 procent van alle verdachten ten onrechte is veroordeeld. Helaas weten we niet om welke zaken het dan gaat. Daar moeten de rechters zich nog maar eens over achter de oren krabben,’ aldus Van Koppen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook