vrijdag 9 oktober 2009

17 jaar eis voor gijzeling Almelo

Het Openbaar Ministerie heeft 17 jaar gevangenisstraf geëist tegen Ahmet O. (42) uit Almelo. De horeca-ondernemer wordt ervan verdacht dat hij op 16 juni vorig jaar een wethouder en vier ambtenaren gijzelde op het gemeentehuis.

Volgens de officier was O. tot zijn daad gekomen uit wanhoop over zijn financiële nood. Nadat hij met succes een klein restaurant had opgezet, wilde hij een grotere zaak in het centrum van Almelo beginnen. Daar zou hij zich financieel aan hebben vertild. O. had zo'n half miljoen euro schuld en kon crediteuren niet meer betalen. Het dreigende bankroet zou eerverlies voor hem betekenen. In zijn frustratie daarover zou hij de schuld bij de gemeente hebben gelegd.

Op de ochtend van maandag 16 juni vorig jaar had O. eerst zijn grandcafé De Rechter in brand gestoken. Daarna was hij naar het stadhuis gereden. Nadat hij zijn wagen in brand had gestoken, was hij het stadhuis ingegaan. Hij was op zoek naar wethouder Anthon Sjoers, maar toen hij die niet kon vinden was hij in de kamer van een andere wethouder, Bert Kuiper, terechtgekomen. Onder bedreiging met twee pistolen hield hij de wethouder en vier ambtenaren vijfenhalf uur vast. Tegen vijf uur 's middags gaf hij zich over en kwamen de gijzelaars ongedeerd vrij.

O.'s advocaat Cees Korvinus vond de strafeis „volstrekt onredelijk”. Volgens hem ging O. gebukt onder zware stress als gevolg van de tegenwerking waar hij bij de gemeente op stuitte bij het exploiteren van zijn horecagelegenheid. Voorts achtte Korvinus de poging tot moord op Sjoers - onderdeel van de aanklacht - pure speculatie: „het is niet gebeurd en een straf moet gebaseerd zijn op feiten en niet op dingen die gebeurd hadden kunnen zijn als...” Ook was volgens Korvinus niet sprake van een gijzeling, maar hooguit van vrijheidsberoving.

Korvinus heeft groot gelijk. Een door de overheid getergde ondernemer houdt gedurende korte tijd 4 mensen gegijzeld dan wel beroofd ze van hun vrijheid en de eis is 17 jaar terwijl tegen moordenaars niet zelden maar 10 of 12 jaar geëist wordt.

Aanstaande dinsdag moet O.'s zoon voor de rechtbank verschijnen in verband met zijn aandeel in de zaak. Hij zou de wapens aan zijn vader hebben geleverd. Op woensdag 28 oktober doet de rechtbank uitspraak in beide zaken.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Hoger beroep in Puttense moordzaak

Ron Pieper gaat in hoger beroep tegen zijn veroordeling voor het verkrachten en vermoorden van Christel Ambrosius.

Volgens advocaat Ruud van Boom tonen de technische bewijzen juist niét onomstotelijk aan dat P. op de plaats van het delict was tijdens het misdrijf. “Daarom is deze beslissing van de rechtbank ook onhoudbaar”, meent van Boom. Op het lichaam van Christel Ambrosius werden DNA-sporen van P. gevonden. Het is volgens de raadsman echter niet duidelijk wanneer zijn cliënt deze sporen heeft achtergelaten. “Het is niet te bewijzen dat dit op het moment van het misdrijf is gebeurd”, aldus van Boom.

Pieper is niet blij met de uitspraak, laat Van Boom weten. Hij sprak zijn cliënt na zijn veroordeling. De nu veroordeelde man heeft altijd gezegd onschuldig te zijn. Hij heeft wel verklaard dat hij een geheime relatie met Christel had. Dat zou zijn sporen verklaren.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Jaloezie zou reden zijn voor moord op crècheleidster Erbas

Volgens de recherche is een liefdesdrama het motief voor de moord op Arzu Erbas, eigenaresse van kinderdagverblijf Moeders Schoot in Amsterdam-West. De Turks-Amsterdamse vrouw (31) die deze week is gearresteerd, zou volgens de politie de moordopdracht hebben gegeven, omdat haar man een verhouding zou hebben gehad met de crècheleidster. Ze zou Nevzat K., een verre neef van haar man, tot de moord hebben aangezet.

Michiel Balemans, haar advocaat ziet nog ‘geen enkel direct bewijs’ dat zijn cliënt schuldig is. “De verdenking wordt onderbouwd met een stroom geruchten. Veel meer is er niet,” zegt hij. De verdachte zwijgt vooralsnog.

De politie kreeg een tip dat de vrouw ‘de dader heeft opgehitst’. In het voorlopige strafdossier zit volgens Balemans echter ook een tip die 'juist wijst naar anderen'.

“Verder zijn er afgeluisterde telefoontjes, maar uit de verslagen die ik kreeg, blijkt geen enkele kwade wil,” zegt Balemans. “Dan belt de door de politie gezochte K. haar vanuit Duitsland boos op, omdat iemand zijn naam zou hebben genoemd. Hij dreigt diegene iets aan te doen. Mijn cliënt raadt hem aan niet zo te praten. Dat lijkt me geen bewijs van een complot.”
Bij gebrek aan bewijs probeert de recherche zijn cliënte ‘te knakken’, zegt de raadsman. “Ze zeggen haar dat haar man waardeloos is, haar verwaarloost, en dat haar man in Turkije misschien ook een vriendin heeft. Dan denk ik: waar zijn jullie mee bezig?'”

Justitie 'herkent zich niet' in de kritiek van de advocaat op de verhoren. Tja dat is raar, want dat is zo’n beetje de standaardtactiek van elk recherche team. Zelfde werd gedaan in de zaak Kumral Bagci waar uiteindelijk een turkse vrouw die onschuldig bleek zich na een keihard verhoor in haar cel ophing.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Man op straat neergeschoten

Vanmorgen is rond half zes een nog onbekende man neergeschoten aan de Stationsweg in Groningen.

Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis overgebracht. Niet bekend is hoe zijn toestand is.

Van de dader ontbreekt elk spoor.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

15 jaar cel in Puttense moordzaak

Advocaat Ruud van Boom in P&W 8 okt 2009
Ron Pieper (33) is door de rechtbank in Zutphen veroordeeld tot 15 jaar voor de moord op Christel Ambrosius op 9 januari 1994 in de zogenaamde Puttense moordzaak. Dit is gelijk aan de eis van het OM.

Er van uitgaande dat hij schuldig is, is het natuurlijk vreemd dat hij voor hetzelfde feit een veel hogere straf heeft gekregen dan destijds Viets en Dubois, of, om het om te draaien, dat Viets en Dubois destijds een veel lagere straf kregen.

In Pauw &Witteman gisteren, wees Ruud van Boom. advocaat van Ron Pieper op de grote onzekerheden in de zaak die door het OM in de berichtgeving nogal onderbelicht zijn. Hij wees hierbij onder andere op (in het schaamhaar van Christel Ambrosius) gevonden schaamharen die niet van Ron Pieper waren.

Van Boom hekelde het beeld dat het OM van het bewijsmateriaal en de verdachte gegeven heeft. Hij noemde onder andere dat er geen sperma gevonden is maar sperma gemengd met vaginaalvocht: een schijnbaar haarkloverig onderscheidt maar in verband met de opdroogsnelheid van groot belang. Ook sprak hij het beeld tegen dat Ron Pieper niets heeft willen zeggen, Pieper heeft aanvankelijk vrijelijk en uitgebreid verklaart wat honderden pagina’s aan procesverbaal heeft opgeleverd. Op een gegeven moment echter bleek dat de recherche nadat het verhaal verteld was er alleen nog maar op uit was om hem tegenstijdigheden te laten verklaren. Een bekende truuk van politie want dat wordt dan een ‘leugenachtige verklaring’ genoemd en dat geldt als bewijs van schuld (Editor). Van Boom heeft Ron Pieper toen aangeraden verder maar zijn mond te houden.

Peter de Vries in P&W 9 okt 2009

Over het feit dat Ron Pieper zich de kleur van Christel Ambrosius’ ogen niet kon zeggen, hetgeen tegen een relatie zou pleiten zei van Boom dat het niet ongewoon is dat mensen zich na 15 jaar zo’n detail niet meer kunnen herinneren en dat er ook mensen zijn die desgevraagd zich de oogkleur van hun huidige partner niet voor de geest kunnen halen. Wel wist Ron Pieper details van het bovenlichaam accuraat te beschrijven, terwijl de verkrachting en moord op Christel hebben plaatsgevonden met alleen haar broek en slip verwijderd maar haar bovenlichaam bedekt.

Van Boom noemde voorts dat hij geen inzage kreeg in de dossiers van de eerste zaak in deze (tegen ‘de twee van Putten’). Volgnes van Boom zijn Viets en Dubois lange tijd door de politie en justitie als dader gezien (zelfs na hun vrijspraak. Editor) en kon hij hun niet uitsluiten als dader juist omdat hem geen inzage in het dossier werd gegund.

Vanavond is Peter de Vries gast bij P&W om over de Puttense Moordzaak te praten.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook