vrijdag 9 oktober 2009

17 jaar eis voor gijzeling Almelo

Het Openbaar Ministerie heeft 17 jaar gevangenisstraf geëist tegen Ahmet O. (42) uit Almelo. De horeca-ondernemer wordt ervan verdacht dat hij op 16 juni vorig jaar een wethouder en vier ambtenaren gijzelde op het gemeentehuis.

Volgens de officier was O. tot zijn daad gekomen uit wanhoop over zijn financiële nood. Nadat hij met succes een klein restaurant had opgezet, wilde hij een grotere zaak in het centrum van Almelo beginnen. Daar zou hij zich financieel aan hebben vertild. O. had zo'n half miljoen euro schuld en kon crediteuren niet meer betalen. Het dreigende bankroet zou eerverlies voor hem betekenen. In zijn frustratie daarover zou hij de schuld bij de gemeente hebben gelegd.

Op de ochtend van maandag 16 juni vorig jaar had O. eerst zijn grandcafé De Rechter in brand gestoken. Daarna was hij naar het stadhuis gereden. Nadat hij zijn wagen in brand had gestoken, was hij het stadhuis ingegaan. Hij was op zoek naar wethouder Anthon Sjoers, maar toen hij die niet kon vinden was hij in de kamer van een andere wethouder, Bert Kuiper, terechtgekomen. Onder bedreiging met twee pistolen hield hij de wethouder en vier ambtenaren vijfenhalf uur vast. Tegen vijf uur 's middags gaf hij zich over en kwamen de gijzelaars ongedeerd vrij.

O.'s advocaat Cees Korvinus vond de strafeis „volstrekt onredelijk”. Volgens hem ging O. gebukt onder zware stress als gevolg van de tegenwerking waar hij bij de gemeente op stuitte bij het exploiteren van zijn horecagelegenheid. Voorts achtte Korvinus de poging tot moord op Sjoers - onderdeel van de aanklacht - pure speculatie: „het is niet gebeurd en een straf moet gebaseerd zijn op feiten en niet op dingen die gebeurd hadden kunnen zijn als...” Ook was volgens Korvinus niet sprake van een gijzeling, maar hooguit van vrijheidsberoving.

Korvinus heeft groot gelijk. Een door de overheid getergde ondernemer houdt gedurende korte tijd 4 mensen gegijzeld dan wel beroofd ze van hun vrijheid en de eis is 17 jaar terwijl tegen moordenaars niet zelden maar 10 of 12 jaar geëist wordt.

Aanstaande dinsdag moet O.'s zoon voor de rechtbank verschijnen in verband met zijn aandeel in de zaak. Hij zou de wapens aan zijn vader hebben geleverd. Op woensdag 28 oktober doet de rechtbank uitspraak in beide zaken.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook