woensdag 22 juni 2011

Man doodgeschoten in Amsterdam Z.O.

Op het Sophie Redmondplein en in de naastgelegen Rosa Luxemburgstraat in Amsterdam Z.O. vond vandaag een schietpartij plaats waarbij een kickboxer Eugene Pinas (21) werd neergeschoten. Pinas is ter plaatse gereanimeerd, maar later aan zijn verwondingen overleden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Man zit 18 jaar ten onrechte in TBS

Dusan van R. (46)  heeft 18 jaar ten onrechte in een tbs-kliniek vastgezeten. De rechtbank in Amsterdam heeft vandaag een vordering van het Openbaar Ministerie tot verlenging van de maatregel voor nog eens twee jaar afgewezen. Het rechtscollege stelde vast dat de in 1989 opgelegde maatregel maximaal vier jaar had mogen duren.

De man, die momenteel nog in de tbs-kliniek Veldzicht zit, werd destijds veroordeeld voor onder meer de mishandeling van twee willekeurig gekozen, hem onbekende vrouwen, huis- en lokaalvredebreuk en een winkeldiefstal. Hij was schizofreen en drugsverslaafd en werd ontoerekeningsvatbaar verklaard, waarop in de regel de tbs-maatregel volgt.

Tbs kan alleen worden opgelegd voor misdrijven waarop een gevangenisstraf van vier jaar of meer is gesteld. In de zaak van deze verdachte gold dat alleen de diefstal. De tbs mag in zo'n geval niet langer dan vier jaar duren. Alleen bij geweldsdelicten mag een opgelegde tbs na vier jaar worden verlengd.

Dusan van R. is echter nog niet vrijgelaten omdat het OM overweegt in hoger beroep te gaan. Daarvoor hebben ze 14 dagen de tijd. Die periode blijft Dusan R. nog vastzitten.  Als het OM tegen het vonnis in beroep gaat, zal hij in de tbs-kliniek moeten blijven totdat de rechter in hoger beroep (de penitentiaire kamer van het gerechtshof in Arnhem) over de zaak heeft beslist.

Intussen bekijkt het OM welke mogelijkheden er zijn om Dusan van R., die kampt met ernstige psychiatrische problematiek, verplicht in een instelling te laten begeleiden, voor het geval zijn tbs binnen afzienbare termijn eindigt, aldus de woordvoerster. Daarbij wordt gedacht aan een maatregel in het kader van de Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (Wet bopz). Patiënten die een gevaar zijn voor zichzelf of hun omgeving komen voor een dergelijke maatregel in aanmerking.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook