vrijdag 18 juni 2010

Geen stappen tegen politiechef die loog in Frans Hals helingszaak

Justitie stelt geen vervolging in tegen een rechercheur die in verhoor bij de rechter-commissaris 'bewust niet de waarheid' vertelde over het onderzoek naar de geruchtmakende heling van vijf uit het Frans Hals Museum gestolen schilderijen. In onderzoek door de rijksrecherche is niets gebleken van strafbare feiten gepleegd door de teamleider van het korps Brabant-Noord.

“Er is niet gelogen. De zaak is geseponeerd”, stelde een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem vandaag eufemistisch. Ook het politiekorps neemt geen disciplinaire maatregelen, meldde een zegsvrouw.

De politieteamleider moest bij de rechter beantwoorden of hij bij het begin van het onderzoek beschikte over extreem gevoelige en vertrouwelijke informatie. In eerste instantie verzweeg hij zijn kennis over de informatie. In een tweede verhoor gaf hij toe dat hij informatie had die hij niet mocht gebruiken. Zijn teamleden bevestigden dat.

Deze valse verklaring leidde er mede toe dat de verdachten flink lagere straffen kregen opgelegd.

Tja, als de rechter je een vraag stelt en je verzwijgt dan iets lijkt me dat toch echt liegen: "beschikte u over gevoelige en vertrouwelijke informatie?" kan toch niet anders dan bevestigend of ontkennen beantwoord worden. kennis verzwijgen is dan 'nee' zeggen en dat is liegen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook