donderdag 9 december 2010

Uitspraak: 11 jaar voor gijzelende ondernemer

Ahmet O. (43) uit Almelo is door het hof in Arnhem veroordeeld tot 11 jaar wegens brandstichting, gijzeling van gemeenteambtenaren en poging tot moord op wethouder Anthon Sjoers op 16 juni 2008. Anders dan de rechtbank vond het hof poging tot moord wel bewezen, maar anders dan het OM vond het Hof Ahmet O. verminderd toerekeningsvatbaar. De rechtbank achtte eerder poging tot moord niet bewezen en kwam tot negen jaar cel. Het OM had in hoger beroep 14 jaar geëist.

Ahmet O. stak in juni 2008 zijn eigen grand café 'de Rechter' in brand en daarna - voor de deur van het Almelose stadhuis - zijn auto. Vervolgens gijzelde hij met twee geladen vuurwapens urenlang wethouder Bert Kuiper en vier ambtenaren. Hij vroeg steeds om wethouder Sjoers, van wie hij geen horecavergunning kreeg, en riep dat hij eerst hem wilde doden en daarna zichzelf.

De brand in het restaurant ging gepaard met heftige explosies. Omwonenden en bedrijven werden geëvacueerd. In O.'s brandende horecazaak De Rechter en in een H&M-filiaal is naar slachtoffers gezocht.

De gegijzelden in het stadhuis zaten met de onberekenbare figuur O. opgesloten achter een gebarricadeerde deur met de lamellen dicht. Er waren wapens op hen gericht. Zij stonden doodsangsten uit, aldus het hof. Dat vindt het hof ernstig, ook omdat het gaat om personen met een publieke functie. Vermeend onrecht is geen vrijbrief om zo het recht in eigen hand te nemen, vindt het hof.

Het is volgens het hof niet aan verdachte te danken dat er geen slachtoffers vielen bij de brand en dat de gijzeling zonder slachtoffers is beëindigd.

In eerste aanleg sprak de rechtbank in Almelo Ahmed O. op 28 oktober 2009 vrij van de gijzeling en de poging moord, en voor brandstichting, vrijheidsberoving, wapenbezit en voorbereiding moord veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 jaar. Tegen dit vonnis hadden zowel Ahmed O. als het openbaar ministerie hoger beroep ingesteld.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook