vrijdag 18 juli 2008

Getuige drievoudige moord eist bescherming

innandoutAfgelopen woensdag 16 juli was er een getuigenverhoor bij de rechter commissaris in Den Haag betreffende het hoger beroep in de zaak van de 3-voudige moord in café 'Inn & Out' in Rotterdam. Op 19 november 2005 kwamen vier Kaapverdianen naar 'Inn and Out' aan de Schiedamsesingel in Rotterdam om vijf ton van de eigenaar te eisen in een al langer slepend conflict. De vier gijzelden alle aanwezigen, bedreigden hen en schoten erop los.

De eigenaar, die zijn verjaardag vierde, en twee bezoekers werden doodgeschoten. De overvallers probeerden de aanwezigen in brand te steken om zo geen getuigen achter te laten. I.T. (destijds 23) werkte die avond als barvrouw. Ze werd levensgevaarlijk gewond en raakte blijvend invalide.

Drie daders kregen een levenslange gevangenisstraf van de Rotterdamse rechtbank, een vierde, José Barbosa werd op 1 september 2006 op de Kaapverdische eilanden aangehouden werd in zijn vaderland berecht. Op 12 Augustus 2008 moet hij voor de rechter verschijnen in hoger beroep. Binnenkort speelt ook het hoger beroep in de Rotterdamse zaak.

I.T. weigerde om woensdag opnieuw gehoord te worden en kwam niet naar de rechtbank. Een telefoontje van de rechter commissaris om te vragen waar zij bleef, eindigde in dreigementen dat zij in de cel zou belanden als zij bleef weigeren te getuigen. I.T. zegt bang te zijn. De veroordeelden heben hun hele familie in Rotterdam en zij is bang dat die wraak zullen nemen. Justitie is volgens haar alleen in haar geïnteresseerd voor een getuigenis, maar daarna wordt zij aan haar lot overgelaten. Zij is bang dan te worden vermoord.

Haar situatie in schril contrast met hoe criminele getuigen van justitie worden behandeld. Die worden beschermd, krijgen geld en een nieuwe identiteit. Niets van dat alles voor I.T. die moet rondkomen van een uitkering. Zij vraagt nu dat justitie voor bescherming en een nieuwe identiteit zorgt.
Het is inderdaad beschamend dat justitie zich aan de onschuldige getuige niets gelegen laat liggen, terwijl criminele getuigen wel worden beschermd en soms zelfs misdaden vergeven worden

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook