zondag 28 september 2008

Weinig schot in zaak Marlies van der Kouwe

Lichaam Marlies gevonden

Er is nog weinig vordering in de zaak van de verdwenen Marlies van der Kouwe. Dit weekend is er gegraven op wat heet een vuilnisbelt te zijn en de verdachte, Ryan (soms ook 'Rayan') Pieters heeft toegegeven contact met Marlies te hebben gehad. Hij zou hebben laten 'doorschemeren' dat er tussen hen iets gebeurd is. ,,Maar hoeveel dat zegt vraag ik mij af, iedereen hier in het uitgaansleven kent elkaar min of meer,'' aldus een horecauitbater.

Onlangs kwam Pieters vrij voor zijn tweede verkrachting, op zijn achttiende. Volgens het slachtoffer -de Tsjechische Veronica-, kwam zij in 2002 's avonds thuis in een overhoop gehaalde woning. Toen ze de badkamer inging, kreeg ze een mes op de keel van Pieters, verklaarde ze.
Daarna volgde, een angstige nacht, waarbij Pieters haar in haar eigen auto over het eiland reed. Eerst werd ze verkracht aan het strand, en enkele uren later nog enkele malen opnieuw bij een kaap. Urenlang moest ze gedwongen meerijden, zei ze. Pas in de vroege ochtend kwam ze weer vrij, nadat haar man haar auto tijdens een zoektocht op het eiland zag en een wilde achtervolging inzette. Enkele dagen na de verkrachting meldde het echtpaar zich bij justitie. Als zestienjarige werd hij voor het eerst veroordeeld. Hij brak in met twee of drie vrienden, maar werden door de vrouw des huizes betrapt. De vrouw werd door Pieters op gewelddadige wijze verkracht. Maar doordat hij nog minderjarig was, werd hij volgens het jeugdstrafrecht veroordeeld. Al snel was hij weer vrij, zij het aanvankelijk met een enkelbandje op Curaçao. Daarna keerde hij recent terug op Bonaire. Veronica schreef hierover nog protestbrieven over aan justitie. Maar via zijn familie kreeg hij gewoon een baantje als housekeeper bij het Plaza Hotel.

De moeder van de verdachte -Virginia Marie Pieters- is vanavond opgehaald om te worden gehoord over haar zoon.

De vriendin van Ryan heeft volgens de oom van Ryan, Norberto Pietersz tegenover hem en de politie verklaard ,,dat zij de avond en een deel van de nacht met hem heeft doorgebracht, maar dat hij niet de hele tijd bij haar was''. Volgens de oom heeft Ryan zich tussen het moment van de verdwijning van Marlies op zaterdag en zijn arrestatie vijf dagen later op geen enkele manier vreemd had gedragen. Ryan woonde niet bij zijn moeder, maar bij een dochter van een nicht sinds hij een kleine twee maanden geleden terugkwam naar Bonaire.

Alhoewel Norberto niet 'weg liep' met zijn 'toch wel agressieve en slimme neefje' wil hij wel een paar dingen nuanceren. ,,Alleen God weet of hij het heeft gedaan, maar er worden wel een paar onzinverhalen over hem verteld. Zo is het maar zeer de vraag of de verkrachting waar hij voor is veroordeeld klopt met de werkelijkheid. Ryan had destijds een relatie met een getrouwde vrouw, haar man kwam erachter dat zij met hem vreemd ging en wilde hem keihard terugpakken, daarop heeft Ryan volgens de politie de vrouw verkracht. Een raar verhaal.'' Deze lezing wordt bevestigd door zijn moeder.

Eerder werd bericht dat een verstopte scooter van de verdachte bij zijn oma was gevonden. Dit blijkt nu bij een oom en tante te zijn geweest. Volgens Norberto ligt dit verhaal toch wel anders dan tot nu toe naar buiten is gebracht. ,,Die scooter heeft Ryan in het weekeinde van de verdwijning van Marlies gekocht van een eilandgenoot voor 700 Antilliaanse guldens. Die maandag of dinsdag werd echter duidelijk dat hij een scooter had gekocht die gestolen was.

,,De eigenaar, die erachter kwam, eiste zijn scooter terug, maar Ryan vertelde hem dat hij de scooter alleen terugkreeg als hij 1000 gulden betaalde. Om die reden had hij de scooter verstopt in de schuur bij een oom en tante. Dat verhaal kenden wij al voordat hij donderdag werd gearresteerd.'' Aldus zijn oom.

Volgens de familie heeft Ryan zijn straf op Curaçao niet helemaal uit hoeven zitten. Hij kwam wegens goed gedrag eerder vrij met een enkelbandje.

Losgeld
Hoeveel waarde aan de verklaring 'kroongetuige' van Kouwen -betreffende een losgeld eis en persoonsverwisseling- gehecht moet worden is onduidelijk.

Na de blunders van de politie in de eerste twee dagen, moest Schagen vrijdag toegeven dat zijn rechercheurs geen contact hadden gelegd met de getuige Van Kouwen. Aanvankelijk probeerde hij dat te verdoezelen, door te zeggen dat "de familie" was benaderd.

Schagen zei dat hij navraag had laten doen bij de vrouw van Van Kouwen, die van niets wist. "Nee, ik heb mijn vriendin hier inderdaad niet over ingelicht", zegt Van Kouwen. "Ik dacht, dit is eens sick joke, dan ga ik haar niet ongerust maken." Daarop volgde donderdag een poging tot ontvoering van zijn dochter Bo. Van Kouwen herhaalde gisteren ook dat er dinsdag gebeld is om geld.

Of de politie nog rekening houdt met een breed scenario, om tunnelvisie te vermijden, wil korpschef John Schagen niet zeggen. Hij houdt vol dat er nooit een geldeis is geweest.


Moord is zeldzaam op Bonaire. 2 eerdere moorden waren echter dubbele moorden:
Op 22 Juli 2005 werd in de avonduren de 23-jarige Lisandro Martis en zijn vijf jaar jongere broer Wendell Martis koelbloedig geliquideerd in wat lijkt op een afrekening in het drugscircuit. De plaats waar de lichamen van de broers werden teruggevonden, de kuststrook nabij Spelonk, staat bekend als drop-off-locatie van drugstransporten.

Het echtpaar Pleumekers, eigenaar van zuivelfabriek en restaurant Bon Awa, moest in 2000 een roofoverval met de dood bekopen. Deze dubbele moord zorgde destijds voor enorme onrust onder de Bonaireaanse bevolking.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook