maandag 17 januari 2011

Recherche laat verhoor arabist Jansen in vliegtuig liggen

Afgelopen weekend hebben rechercheurs een dictafoon met daarop een verhoor van arabist professor dr. Hans Jansen in een KLM vliegtuig laten liggen. Het verhoor van Jansen is belangrijk in de zaak Tom Schalken.

Jansen, elders ondergedoken vanwege bedreigingen op vakantie*), werd afgelopen donderdag verhoord in een Nederlandse ambassade.

Na de landing vond een passagier de dictafoon en gaf die af bij de afdeling KLM Arrival Service. Na beluisteren vond de KLM het raadzaam de dictafoon over te dragen aan KLM Securities, de beveiligingsafdeling van de luchtvaartmaatschappij.

Het verhoor is belangrijk in de zaak Tom Schalken, de raadsheer van het Amsterdamse Gerechtshof die tijdens een etentje aan de vooravond van het haatzaai-strafproces tegen Geert Wilders zou hebben geprobeerd om Jansen - getuige-deskundige in dat proces – te beïnvloeden. Toen Wilders van dat voorval hoorde, stapte hij met zijn advocaat mr. Bram Moszkowicz naar de politie om aangifte te doen tegen Schalken.

Het openbaar ministerie bevestigt de blunder. “Het vergeten apparaatje is aan de KLM overhandigd. Ik neem aan dat de inhoud niet op straat is beland. Dat is een opsteker”, aldus een woordvoerder. Hoe het heeft kunnen gebeuren, wordt volgens de zegsman nog onderzocht. “Feit is dat dit niet had mogen gebeuren”.

*)Arabist Jansen ontkent ondergedoken te zitten. Hij zit gewoon "liever onder de palmbomen". De politie zal ook geen bezwaren hebben gehad hem daar op te zoeken.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook