dinsdag 4 augustus 2009

Belachelijk lage straf voor Tommy P. voor doodrijden Priscilla.

priscilla Visser30 Tommy P. (29) Uit IJsselstein is door de rechter veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf voor het doodrijden van Priscilla Visser(22) uit Houten op Vrijdag 10 oktober 2008. Dit is minder dan de vijf jaar cel en acht jaar ontzegging van de rijbevoegdheid die het OM op 21 Juli 2009 had geëist. De rechter vond namelijk dat er verzachtende omstandigheden waren. Zo was Tommy P. nog nooit eerder voor een misdrijf veroordeeld.

Tommy P. reed zonder geldig rijbewijs, onder invloed van alcohol, drugs en medicijnen. Ook was zijn rijbewijs al eerder ingenomen wegens rijden onder invloed. Hij was zelfs al meerdere keren opgepakt voor het rijden onder invloed, maar dat telde waarschijnlijk niet in de ogen van de rechtbank.

Tijdens de zitting had Tommy P. ontkend dat hij op 25 januari ook al met drank op een ongeluk veroorzaakt had. Hij had toen volgens zijn zeggen de schuld op zich genomen om de wrkelijke dader –zijn vriendin-  uit de wind te houden.

Haar ouders Tess en Roy zijn bezig de Priscilla Visser Foundation op te richten.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

OM wil meer onderzoek A73 moord

Het OM wil meer onderzoek nodig naar het motief inzake de geruchtmakende schietpartij op de snelweg A73 bij Nijmegen, die in september vorig jaar een Hans van Geenen (33) uit Oss het leven kostte. Dat zei de OvJ vandaag tijdens een proformazitting bij de rechtbank in Arnhem. De zaak is aangehouden in afwachting van het onderzoek.

In nacht van 9 op 10 september 2008 werden op de A73 bij Nijmegen vanuit een zwarte BMW talloze kogels afgevuurd op de auto waarin het slachtoffer zat. Een tweede inzittende Olaf van Fulpen, overleefde de aanslag. De politie hield in april vijf verdachten aan. Justitie verdenkt drie van hen van moord en poging tot moord. De andere twee worden verdacht van wietteelt.

De moord zou verband houden met drugshandel, al is een relatie tussen de vriendin van Van Geenen (Bianca van H. (28) uit Oss) en een van de verdachten mogelijk ook een motief, aldus het OM. Bianca is ook enige tijd gearresteerd geweest. De schutters kwamen de auto van het slachtoffer op het spoor met behulp van een peilbaken dat aan de auto was bevestigd, Het was via dit peilbaken dat de politie op het spoor van de verdachten kwam. De snelweg lag na de schietpartij bezaaid met kogelhulzen.

Het dossier is volgens het Openbaar Ministerie  pas in november helemaal klaar, omdat er meer tactisch en technisch onderzoek nodig is. De verdachten zwijgen vooralsnog over hun rol bij de moord. De inhoudelijke behandeling van de zaak start waarschijnlijk pas volgend voorjaar.

 

Pro forma zitting
Een pro-forma zitting is een rechtszitting die enkel en alleen ‘voor de vorm’ gehouden wordt. De wet schrijft voor dat een rechtszaak van iemand binnen een bepaald aantal dagen na zijn arrestatie moet beginnen.

In de praktijk komt dat neer op pakweg 107 dagen:

3 dagen politiebureau (bepaals door rechter commissaris)
14 dagen verlenging (bepaald door rechter commissaris)
3x30 dagen verlenging (bepaald door raadskamer van de rechtbank)

Na deze periode móeten de rechters die zich inhoudelijk over de zaak gaan buigen met de rechtszaak beginnen. Als het OM – dat gewoonlijk geen haast maakt- dan nog niet klaar is om de zaak inhoudelijk te beginnen, wordt er een ‘zitting voor de form’ gehouden. Op die zitting, die soms maar 5 minuten hoeft te duren, verdaagt de rechter de zitting en gelast hij verder onderzoek.

Daarmee is de pro-forma zitting dus eigenlijk een truukje om aan de wet te voldoen en toch niet met daadwerkelijk met de rechtszaak te beginnen. Dat is verwerpelijk, omdat de bepaling in de wet juist is bedoeld om er voor te zorgen dat iemand niet al te lang in vooraarest wordt gehouden in afwachting van behandeling van zijn zaak. Het is niet uitzonderlijk dat door meerdere ‘pro-formazittingen’ het voorarrest uiteindelijk oploopt tot 2,5 jaar in plaats van de in de wet bedoelde 3,5 maand.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook