dinsdag 5 oktober 2010

Uitspraak: 15 jaar in hoger beroep voor doodslag op Joanne Noordink

Ehsan B. (34) uit Aalten is door het gerechtshof in Arnhem veroordeeld tot vijftien jaar cel wegens doodslag op Joanne Noordink (27) uit Aalten op 11 december 2008. Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden twintig jaar cel geëist wegens moord, maar het hof oordeelt dat er geen bewijs is dat B. volgens een plan handelde. Eerder veroordeelde de rechtbank B. ook tot vijftien jaar cel na een eis van twintig jaar.

Joanne Noordink  verdween op 11 december 2008. Ehsan B. wurgde haar en begroef haar in zijn tuin. Hij stal haar laptop en stuurde daarmee een mail aan haar ouders en een vriendin, die suggereerde dat Noordink zichzelf iets wilde aandoen. Joanne Noordink bleef 3,5 maand vermist, voordat haar lichaam werd gevonden.

B. bad tijdens de vermissing met de ouders van Noordink in de kerk om haar heil. Die gang van zaken noemt het gerechtshof “weerzinwekkend”.

Nadat de politie op het spoor van een heler was gekomen die spullen van Noordink verkocht, kwam B. als verdachte in beeld. B. stelde vervolgens dat hij haar in blinde paniek doodde, nadat zij seks hadden gehad, omdat hij bang was dat ze zwanger van hem zou worden. Het zou hem zijn huwelijk en goede naam kosten in de Vergadering van Gelovigen, waarbij hij zich een tijd na zijn aankomst als asielzoeker in Nederland had aangesloten.

Het motief voor het wurgen van Noordink blijft onopgehelderd. Mogelijk is Noordink tot seks gedwongen of wilde B. verdoezelen dat hij haar had mishandeld of haar spullen wilde stelen. Of in een van deze scenario's het motief voor de dood van Noordink ligt, is echter niet vast te stellen, vindt het hof. De aanklager geloofde in elk geval niet dat de twee een stiekeme relatie hadden zoals B. beweert, omdat Noordink destijds niet in mannen was geïnteresseerd.

De advocaat van B. betoogde twee weken geleden dat er mogelijk sprake was van psychische overmacht. Hij verzocht het hof dat nog te laten onderzoeken. Het gerechthof wees dat verzoek af.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Wrakingsverzoek Wilders Afgewezen door Marokkofonds rechtbank

De WC-eend van de Amsterdamse rechtbank
Het wrakingsverzoek van Geert Wilders tegen rechtbankpresident Moors en zijn confrères is door de wrakingskamer bij monde van meester Frans Bauduin (foto) -vice president van de rechtbank in Amsterdam- afgewezen. Volgens de wrakingskamer was er geen schijn van partijdigheid, rechter Moors had 'slechts een ongelukkige woordkeus' gehad.

We kennen Frans Bauduin nog van het proces tegen Volkert van de Graaf, toen hij deze moordenaar geen levenslang wilde geven. Wellicht wekt Frans Bauduin zélf ook wel de schijn van partijdigheid door één van zijn bijbaantjes. Bauduin is namelijk bestuurslid van het Marokkofonds. Doet dus aan ontwikkelingshulp in Marokko. En waar ageert Geert nou vooral tegen: juist, ontwikkelingshulp en Marokko

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Minister Hirsch Ballin betrokken bij proces Wilders

Demissionair minister Hirsch Ballin (Justitie) is in een vroeg stadium hoogstpersoonlijk betrokken geweest bij de afweging om Geert Wilders strafrechtelijk te vervolgen.

Dat blijkt uit intern e-mailverkeer uit 2008 tussen het parket-generaal in Den Haag (de top van het openbaar ministerie) en het parket in Amsterdam.

De informatie is pikant, omdat in ons land de minister van Justitie gewoontegetrouw de nodige afstand bewaart om te voorkomen dat het openbaar ministerie wordt blootgesteld aan wisselende politieke invloeden. Daarnaast komt met deze informatie de rol van Hirsch Ballin als een van de felste CDA-tegenstanders tegen gedoogsteun van Wilders' PVV in een ander daglicht te staan.

Rick Lawson
Op 14 maart 2008 mailden het parket-generaal en het parket Amsterdam elkaar over het advies van prof. Rick Lawson, hoogleraar Europees Recht aan de universiteit van Leiden. Lawson was door het OM gevraagd om in kaart te brengen of vervolging van Wilders kans had. Op het laatste vel van zijn tien kantjes tellende analyse concludeert Lawson dat het 'gegrond is om Wilders te vervolgen'.

Dit advies werd op beide parketten met gejuich ontvangen, blijkt uit het mailverkeer. 'Wat een supergoed stuk!!!!' En: 'Maandag is er een gesprek met de Minister van Justitie over dit advies. We proberen nu met man en macht zoveel mogelijk input aan Harm Brouwer te geven voor dit gesprek. Alles is welkom'.

Wilders' advocaat mr. Bram Moszkowicz staat perplex van de interne informatie. “Hieruit blijkt niet alleen dat er op het hoogste ministeriële niveau over de mogelijke strafvervolging van mijn cliënt is gesproken, maar bovendien dat er sprake is geweest van inhoudelijk politieke betrokkenheid bij de beslissing om tot vervolging over te gaan.“

Ondanks Lawsons analyse besloot justitie om Wilders niet te vervolgen. Na bevel van het gerechtshof gebeurde dat alsnog.

Digna van Boetzelaer
Volgens OM-woordvoerster Digna van Boetzelaer is er niets vreemds aan. “De minister is politieke verantwoordelijk voor het OM. Hij wordt regelmatig naar de Kamer geroepen om uit te leggen waarom gevoelige zaken wel of niet worden vervolgd. Als OM moet je hem natuurlijk wel vertellen wat je van plan bent te gaan doen. De wet heeft ook geregeld dat als de minister het niet eens is met het OM, hij een aanwijzing kan geven om toch anders te handelen.”

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook