woensdag 3 maart 2010

Eis: 16 jaar voor moord op Paul Krugerlaan

Tegen een Turk (53) uit Den Haag is door het Openbaar Ministerie in Den Haag vandaag 16 jaar gevangenisstraf geëist. De man wordt ervan verdacht op 18 november vorig jaar op klaarlichte dag een Turk (54) uit Den Haag voor de ogen van tientallen getuigen op straat in de Paul Krugerstraat voor nummer 204 in zijn woonplaats te hebben doodgeschoten.Hij vuurde 4x. 2 kogels troffen doel.

Het slachtoffer en de verdachte kenden elkaar sinds 1985 en waren in het verleden zakenpartners (zij hadden samen een koffiehuis van 2001-2007). Getuigen zagen hoe de verdachte de man in de Paul Krugerlaan doodschoot en er in een auto vandoor ging.

De verdachte meldde zich in de nacht van 18 op 19 november op het politiebureau. Hij had een geladen pistool bij zich. Volgens het OM heeft de verdachte verklaard dat hij beledigd werd door het slachtoffer en dat hij vervolgens meerdere malen op het slachtoffer heeft geschoten. In 2007 was de verdachte gestopt met het koffiehuis dat zij samen runden en heeft het slachtoffer de desbetreffende bar met anderen voortgezet. Vanaf die tijd hadden verdachte en het slachtoffer een conflict over schulden bij de Belastingdienst, ontstaan in de periode dat zij hadden samengewerkt. Sindsdien praatten zij niet meer met elkaar. 


Op de bewuste 18 november kwamen zij met elkaar in gesprek over de desbetreffende belastingproblemen. Het gesprek tussen verdachte en het slachtoffer heeft ongeveer een half uur geduurd. Verdachte leunde tegen de achterbak van zijn auto en het slachtoffer stond tegenover hem op het trottoir. In het begin verliep het gesprek rustig, maar op een gegeven moment zei het slachtoffer tegen verdachte dat hij nog geld van hem kreeg. Verdachte was het hier niet mee eens en vervolgens begon het slachtoffer verdachte te beledigen en te bedreigen; het slachtoffer beledigde ook zijn familie. Verdachte heeft verklaard dat hij in zijn leven nog nooit zo beledigd is. Hij kon zich op dat moment niet langer inhouden. Hij raakte buiten zinnen. Hij liep een stukje om zijn auto heen, naar de bestuurderskant, alwaar het wapen lag, onder de bestuurdersstoel, in een stoffen tas, en hij heeft het wapen uit zijn auto gepakt. Hij heeft verklaard dat het wapen op dat moment op de veiligheidspal stond en niet was doorgeladen. Op het moment dat hij het wapen pakte bevond zich nog geen twee meter tussen hem en het slachtoffer. Vlak hiervoor had het slachtoffer zich omgedraaid. Nadat hij geschoten had kon verdachte zijn autosleutels niet meer vinden. Na even te hebben gezocht vond hij zijn autosleutels in zijn zak. Hij zag op dat moment dat hij het vuurwapen in zijn rechterhand had. Vervolgens is hij in zijn auto gestapt en weggereden. Die avond gaf hij zichzelf aan.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak. -> Het werd 14 jaar voor moord (LJN: BL7850)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Politiejournaal in zaak Ina Post is gevonden

Een jarenlang zoek gewaand politiejournaal dat van belang is voor de herzieningszaak tegen bejaardenverzorgster Ina Post, is teruggevonden. Het politiejournaal bevat informatie over het verloop van het politieonderzoek in 1986.

De zaak van Ina Post, die in 1987 werd veroordeeld tot zes jaar celstraf voor de dood van een bewoonster van een verzorgingshuis in Leidschendam, werd vorig jaar heropend op advies van de zogenoemde twijfelcommissie CEAS. De Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken gaat in opdracht van justitie na of in onherroepelijke strafzaken grote fouten zijn gemaakt.

Advocaat Geert-Jan Knoops vraagt al jaren om toevoeging van het gevonden politiejournaal aan het dossier van de strafzaak. In het archief waar de stukken van de zaak waren opgeslagen werd het document niet teruggevonden. Een nieuwe zoektocht door de Rijksrecherche leverde onverwachts resultaat op, meldde een justitiewoordvoerster. Het politiejournaal is gevonden in een politiearchief, samen met niet nader omschreven bescheiden. Kopieën zijn verstrekt aan Knoops en aan het gerechtshof in Den Bosch, dat de zaak opnieuw bekijkt.

Er is onderzoek ingesteld naar de wijze van archivering van de stukken.

Knoops kon woensdag nog niet ingaan op de inhoud van het journaal. Hij hoopt dat het document informatie bevat over het verloop van de verhoren, liet hij desgevraagd weten. Post zegt dat ze haar betrokkenheid onder druk heeft bekend.

De zaak tegen haar gaat op 31 mei verder met het verhoor van deskundigen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: Arnhemse voyeur vrijgesproken van ontucht

Thomas W. (30) uit Arnhem is door de rechtbank in Alkmaar vrijgesproken van ontucht. W. werd door justitie vervolgd omdat hij in de zomer van 2009 tijdens zijn vakantie op Texel foto's en filmpjes van douchende naakte mannen had gemaakt.

Volgens de rechtbank kan het maken van filmpjes en foto's van naakte mannen niet als een ontuchtige handeling gekwalificeerd worden. Ook kan volgens de rechtbank niet worden bepaald of het slachtoffer in zijn seksuele schaamtegevoel is gekwetst. Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. Volgens het OM was er sprake van handelingen van ontuchtige aard en werden de slachtoffers gedwongen tot het dulden van het plegen van deze handelingen.

Thomas W. maakte in het sanitairgebouw op een camping op Texel met zijn mobiele telefoon foto's en filmpjes door zijn toestel over de afscheidingswand van de douchehokjes te houden. Hij hoopte dat de mannen zich op dat moment aan het aftrekken zouden zijn.

Een van de slachtoffers betrapte hem tijdens het filmen, waarna de man kon worden aangehouden. Een aantal andere mannen viel de dag ervoor al ten prooi aan de voyeur, zo blijkt uit afbeeldingen in de telefoon van de man. De identiteit van deze mannen is niet bekend, omdat ze zelf niet merkten dat ze werden gefotografeerd.

Interressante uitspraak. Er loopt nu ook een zaak van een man die vervolgd wordt omdat hij op een openbaar strand zonnebadende jongedames 'stiekem' zou hebben gefotografeerd. Me dunkt dat als het klaarblijkelijk niet strafbaar is om iemand in de beslotenheid van een douche stiekem te fotograferen, het zeker niet verboden kan zijn om iemand op een openbaar strand te fotograferen.

Update 16 maart 2010: De man uit Woerden, die topless meisjes fotografeerde, is wél veroordeeld.
Update 29 maart 2010:  Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak van de 30-jarige Thomas W. uit Arnhem. De Alkmaarse rechtbank oordeelde begin deze maand dat het fotograferen en filmen van naakte mannen geen handelingen zijn van seksuele aard. Ook kon volgens de rechtbank niet worden bepaald of de slachtoffers in hun seksuele schaamtegevoel zijn gekwetst.

Het OM gaat echter uit van aanranding aangezien sprake was van ontuchtige handelingen. Volgens het OM gaat het om handelingen van seksuele aard die in strijd zijn met de sociaal-ethische norm. Daarvoor is geen fysiek contact nodig, aldus justitie. Officier van justitie Katja van Bijsterveldt eiste daarvoor een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden.

Update 24 juli 2010: In Emmen wordt een Duitser gearresteerd die in het zwembad vrouwen in kleedhokjes fotografeerde. Benieuwd of dat ook mag van de rechter, waarschijnlijk niet.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis: twee jaar en TBS voor poging tot doodslag op baby

Tegen Danny ter H. (24) uit Doetinchem is door de officier van justitie in Zutphen twee jaar cel en tbs met voorwaarden geëist wegens poging tot doodslag op zijn zoontje van zeven weken oud in mei vorig jaar.
Ter H. probeerde toen volgens justitie het kindje te doden door het hard heen en weer te schudden. De baby liep bloedingen en een zwelling in de hersenen op, maar maakt het nu weer goed.

Danny ter H. beweert dat hij het jongetje op een matrasje op de grond in zijn gamekamer heeft gelegd, omdat het in zijn eigen bedje huilde en last leek te hebben van zijn buik. Toen de baby niet stil werd, heeft hij een keer of twee hard op de matras gedrukt, waardoor het hoofdje op en neer is gegaan. Korte tijd later werd het kindje slap en braakte bloed. Ter H. vroeg de moeder van het kind direct de ambulance te bellen. Twee weken later werd hij gearresteerd op verdenking van poging tot doodslag.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook