woensdag 3 maart 2010

Uitspraak: Arnhemse voyeur vrijgesproken van ontucht

Thomas W. (30) uit Arnhem is door de rechtbank in Alkmaar vrijgesproken van ontucht. W. werd door justitie vervolgd omdat hij in de zomer van 2009 tijdens zijn vakantie op Texel foto's en filmpjes van douchende naakte mannen had gemaakt.

Volgens de rechtbank kan het maken van filmpjes en foto's van naakte mannen niet als een ontuchtige handeling gekwalificeerd worden. Ook kan volgens de rechtbank niet worden bepaald of het slachtoffer in zijn seksuele schaamtegevoel is gekwetst. Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. Volgens het OM was er sprake van handelingen van ontuchtige aard en werden de slachtoffers gedwongen tot het dulden van het plegen van deze handelingen.

Thomas W. maakte in het sanitairgebouw op een camping op Texel met zijn mobiele telefoon foto's en filmpjes door zijn toestel over de afscheidingswand van de douchehokjes te houden. Hij hoopte dat de mannen zich op dat moment aan het aftrekken zouden zijn.

Een van de slachtoffers betrapte hem tijdens het filmen, waarna de man kon worden aangehouden. Een aantal andere mannen viel de dag ervoor al ten prooi aan de voyeur, zo blijkt uit afbeeldingen in de telefoon van de man. De identiteit van deze mannen is niet bekend, omdat ze zelf niet merkten dat ze werden gefotografeerd.

Interressante uitspraak. Er loopt nu ook een zaak van een man die vervolgd wordt omdat hij op een openbaar strand zonnebadende jongedames 'stiekem' zou hebben gefotografeerd. Me dunkt dat als het klaarblijkelijk niet strafbaar is om iemand in de beslotenheid van een douche stiekem te fotograferen, het zeker niet verboden kan zijn om iemand op een openbaar strand te fotograferen.

Update 16 maart 2010: De man uit Woerden, die topless meisjes fotografeerde, is wél veroordeeld.
Update 29 maart 2010:  Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak van de 30-jarige Thomas W. uit Arnhem. De Alkmaarse rechtbank oordeelde begin deze maand dat het fotograferen en filmen van naakte mannen geen handelingen zijn van seksuele aard. Ook kon volgens de rechtbank niet worden bepaald of de slachtoffers in hun seksuele schaamtegevoel zijn gekwetst.

Het OM gaat echter uit van aanranding aangezien sprake was van ontuchtige handelingen. Volgens het OM gaat het om handelingen van seksuele aard die in strijd zijn met de sociaal-ethische norm. Daarvoor is geen fysiek contact nodig, aldus justitie. Officier van justitie Katja van Bijsterveldt eiste daarvoor een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden.

Update 24 juli 2010: In Emmen wordt een Duitser gearresteerd die in het zwembad vrouwen in kleedhokjes fotografeerde. Benieuwd of dat ook mag van de rechter, waarschijnlijk niet.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook