zaterdag 21 maart 2009

Strafkorting voor corrupte agent

Een corrupte politieagent uit Maarssen, de 44 jarige K.,  komt in aanmerking voor strafkorting omdat het Openbaar Ministerie het strafdossier  een jaar lang op de plank heeft laten liggen.

K. verkocht tussen 2005 en 2007 vertrouwelijke informatie door aan de onderwereld, waarvoor hij duizenden euro's opstreek.
De zaak dient in juni, maar is dan al ruim een jaar kant-en-klaar om te worden behandeld. Omdat het meer dan twee jaar geleden is dat K. werd gearresteerd en hij nog niet is berecht, overschrijdt het OM de 'redelijke termijn'. De verdachte kan dan strafvermindering krijgen. Op het vergrijp van K. staat maximaal vier jaar cel.

K. werd begin mei 2007 aangehouden en al binnen vier dagen legde hij zijn eerste bekentenis af. Hij vertelde onder meer over zijn medewerking aan een nep-arrestatie, waardoor een crimineel niet de cel in hoefde. Hij ontving daar achtduizend euro voor.
In andere verhoren verklaarde K. uitgebreid hoe hij geheime gegevens lekte aan personen in de Utrechtse hennepwereld. Met die informatie werden onder meer wietplantages leeggeroofd en konden inbrekers hun gang gaan op een plek waar veel te halen viel.

K. kreeg bedragen van enkele honderden euro's voor het checken van een kenteken tot duizenden euro's voor het regelen van een nep-arrestatie.
Het is opmerkelijk dat de ex-agent niet al veel eerder voor de strafrechter is gebracht. In april vorig jaar zijn de laatste getuigen bij de onderzoeksrechter gehoord en daarna is het einddossier opgemaakt. Sindsdien bleef het stil rond de zaak.
Het Openbaar Ministerie in Utrecht kan niet uitleggen waarom.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook