maandag 1 november 2010

Uitspraak: 30 mnd en tbs voor kerkverkrachter

G.B. van der W. (45) uit Haarlem/Hoofddorp is vandaag door de rechtbank Zwolle veroordeeld tot tbs en 30 maanden celstraf voor het verkrachten van een vrouw in een kerk in Staphorst op 12 december 2009.

Het slachtoffer ging die 12e december naar het kerkgebouw om klusjes te doen, toen de zwerver plotseling de kerk binnenkwam. Onder bedreiging van een mes dwong hij haar naar de berging te gaan waar de door de man werd verkracht. De vrouw probeerde de agressieve man daarna tot bedaren te brengen door samen met hem te bidden. Aan de hand van een goed signalement werd hij enkele dagen na de verkrachting gearresteerd. De man zei tijdens de rechtszaak niet weinig meer van de zaak te kunnen herinneren.

De rechter stelt in het vonnis dat Van der W. een gevaar vormt voor de samenleving en kiest daarom voor een zware straf. Hij had al eerder zedendelicten gepleegd. Het DNA van verdachte dat werd aangetroffen in de Staphorster zaak, kwam overeen met dat van twee verjaarde verkrachtingszaken in Haarlem. De man gaf toe dat twintig jaar geleden "dergelijke zaken zijn voorgevallen".

Van der W. moet na zijn celstraf tbs met dwangverpleging ondergaan.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Geen nieuwe tbs-maatregel voor Hema steker

Kurt K. (49) die tijdens een begeleid verlof uit de tbs-kliniek waar hij verbleef op 20 april van dit jaar een vrouw (61) neerstak in de Hema in Uden, heeft geen nieuwe tbs maatregel opgelegd gekregen van de rechtbank.

Het Openbaar Ministerie had tbs met dwangverpleging geëist. K. wordt volledig ontoerekeningsvatbaar geacht. De man had al tbs met dwangverpleging opgelegd gekregen voor een moord die hij had gepleegd in 1999. Deskundigen achten hem niet meer behandelbaar. Daarom verbleef hij sinds 2006 op een longstay-afdeling. Een nieuwe maatregel acht de rechtbank niet zinvol.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook