dinsdag 10 februari 2009

Wrakingsverzoek rechter liquidatieproces afgewezen

Fred RosDe wrakingskamer van de rechtbank heeft vandaag het verzoek van advocaat Peter Plasman tot wraking van 'liquidatierechter' Frits Lauwaars afgewezen.

Volgens Plasman heeft Lauwaars de schijn van vooringenomenheid gewekt, omdat hij vorig jaar de uitvoerders van de liquidatie van Thomas van der Bijl (Dwight Saro en Remy Habes) heeft berecht. In het veroordelende vonnis in de zaak van Saro en Habes stond de rechtbank, voorgezeten door Lauwaars, ook uitvoerig stil bij de rol van de opdrachtgever.

Volgens de bekentenissen van de uitvoerders was dat Fred Ros (foto) Zíjn vonnis is dus al geschreven, aldus de redenering van Plasman.

''Er is voor hem geen enkele ruimte meer iets anders te beweren. Hij vraagt zich af: wat doe ik hier nog?''

Plasmans cliënt, Fred Ros, zou aanvankelijk met die uitvoerders terechtstaan - hij is volgens justitie de opdrachtgever of organisator van de huurmoord geweest. Zijn zaak werd echter van die van de uitvoerders afgesplitst. Volgens de wrakingskamer is in het veroordelende vonnis van de uitvoerders echter nog niet vooruitgelopen op de rol van Fred Ros bij de liquidatie en bestaat er dus geen ''objectieve rechtvaardiging'' voor de vrees van vooringenomenheid.

Lauwaars gaf maandag al te kennen dat hij zich heeft afgevraagd of hij het Passageproces wel kon doen, gezien het feit dat hij zich als rechter al heeft uitgesproken over het deelonderzoek-Van der Bijl, zij het in de zaak van andere verdachten.

Dat kon hij, vond hij na ampele overweging. Hij wees erop dat in het uitvoerdersproces de kroongetuige Giuseppe 'Peter' la Serpe geen rol heeft gespeeld. In het proces-Passage vormen zijn verklaringen de kern van de zaak. Na afwijzing van het wrakingsverzoek trok Lauwaars zijn toga weer aan en sprak de hoop uit ''een beetje door de branding van het proces'' heen te zijn.

Thomas van der Bijl werd op 20 april 2006 doodgeschoten in zijn café in Amsterdam-West. Fred Ros wordt ervan beschuldigd dat hij de moordenaars heeft ingehuurd.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook