dinsdag 5 maart 2013

Uitspraak: 28 jaar voor Alasam S.

Alasam S., uit Benin is veroordeeld tot 28 jaar voor de moorden op 13 april 2011 in het Groningse dorp Baflo. Alasam doodde eerst zijn vriendin Renske Hekman doodde en vervolgens agent Dick Haveman.

Tegen S. was levenslang geëist. Volgens de rechters staat vast dat S. op de fatale avond eerst Renske Hekman “op gruwelijke wijze” met een brandblusser de hersenen insloeg en even later politieman Dick Haveman met diens eigen dienstwapen doodschoot.

Ook schoot hij op twee inwoners van het dorp, van wie één werd geraakt. Het Openbaar Ministerie (OM) had 3 weken geleden levenslang geëist. Maar de rechtbank vindt dat een “te zware straf, ondanks de zeer ernstige feiten”. Met het opleggen van levenslang moet “terughoudend” worden omgegaan, aldus de rechters.

De rechtbank oordeelde verder dat Alasam S. op 13 april 2011 volledig toerekeningsvatbaar was. De verdediging had eerder aangevoerd dat de man, mede door het gebruik van een antidepressivum, in een psychose verkeerde en niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor zijn daden. De rechters volgden echter een rapportage van het Pieter Baan Centrum, dat concludeerde dat van een psychose “zeer waarschijnlijk” geen sprake is geweest.

Het OM noemt de opgelegde straf van 28 jaar “fors”. Een woordvoerster kon nog niet zeggen of het OM in hoger beroep gaat. “Opvallend is wel dat de rechtbank op alle hoofdlijnen de redenering van de officier van justitie heeft gevolgd, maar in de strafmaat net een andere weging maakt”. Het OM wil het vonnis eerst nader bestuderen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Verdwenen echtpaar dood gevonden

Marga en Lammert Westra, Bootmoord In het Hoendiep in Groningen is vanmorgen een dode vrouw gevonden. Het gaat om de vrouw van het sinds gisteravond vermist echtpaar Lammert (70) en Marga (68) Westra (foto). Naar de man wordt nog gezocht.

Het echtpaar had een boot te koop staan en zou gisteren een mogelijke koper ontmoeten. Toen ze niet terugkeerden van die afspraak, alarmeerden hun kinderen de politie. De boot werd een paar kilometer verderop met bloedsporen teruggevonden. Hun auto werd gevonden bij de plek waar de boot oorspronkelijk lag afgemeerd, maar die was niet afgesloten en ook lagen er nog persoonlijke spullen in.

Omdat de politie uitging van een misdrijf werd een grote zoekactie op touw gezet.

Update: in de loop van de middag is ook het lichaam van Lammert Westra gevonden. Beide echtelieden zijn door een misdrijf om het leven gekomen.

Update 6 maart 2013:
Inmiddels is Sjeffie R. (40)  als verdachte aangehouden. R. werd naar verluidt  in verwarde toestand en nog met bloed op zijn kleding in hartje Groningen opgepakt.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook