dinsdag 16 juni 2009

Gevangene ontsnapt op Curaçao

Gedetineerde Juneri Norwega (21) heeft vanmorgen achter het gerechtsgebouw in Punda de benen weten te nemen.  Norwega moest vanmorgen voor de rechter komen in verband met een incident in de gevangenis waar hij bij betrokken was. Norwega zit een straf uit van elf jaar die hem door het hof was opgelegd. Gevangenen worden tegenwoordig aangevoerd met geboeide voeten die met een korte ketting aan elkaar zijn verbonden. Dat bemoeilijkt het lopen, er zijn alleen kleine pasjes mogelijk. Norwega liet zich daar kennelijk niet door weerhouden.

Omstreeks elf uur zag een taxichauffeur een gevangene langs het Plaza hotel rennen met geboeide voeten. Vervolgens passeerde Norwega de ingang naar het paleis van de gouverneur. Maar daar stonden op dat moment net geen agenten van de Landelijke Beveiligingsdienst. Vervolgens is Norwega de Emmabrug overgestoken en eerst Kurá Hulanda in gedoken.

Politiewoordvoerder Suares zegt van de centrale meldkamer begrepen te hebben dat Norwega inderdaad geboeide voeten had. De woordvoerder heeft eveneens begrepen dat Norwega tijdens zijn vlucht allerlei hindernissen heeft kunnen nemen zoals het springen over een afrastering. Suares vindt het daarom moeilijk voor te stellen dat Norwega dit allemaal heeft gedaan met de belemmering van de boeien. Dat schrijft Amigoe vandaag.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Moord op bejaarde in Meppel

Jannie deen Vanmorgen is Jannie de Kruys-Deen (88) (foto) dood aangetroffen in haar kamer in een zorgcentrum in Meppel. Ze is vermoord door een insluiper die door de dienstdoende verpleegsters rond 03.30 uur wordt betrapt in haar kamer. De insluiper slaat op de vlucht. De politie houdt er rekening mee dat de dader een zedenmisdrijf wilde plegen, omdat het slachtoffer gedeeltelijk ontkleed is gevonden.

Update 20 Oktober
Vandaag werd er in Opsporing Verzocht aandacht aan besteed en werden er details bekend gemaakt.

Update 2 januari 2013
Een man (22) uit Meppel is aangehouden, omdat hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord.


De man zat al vast sinds september vanwege mishandeling van twee agenten. In november heeft hij DNA moeten afstaan en dat leidde een maand later bij het Nederlands Forensisch Instituut (NF) tot een match. De moord kwam bekend te staan als de ABC-moord, vernoemd naar het woon- en zorgcentrum ABC waar ze woonde.


Om via DNA de dader te achterhalen, gaf het OM in 2010 opdracht tot een grootschalig DNA-onderzoek in Zuidwest-Drenthe. Er was een groep van zo'n 350 mannen geselecteerd die werden uitgenodigd om op vrijwillige basis mee te doen aan het onderzoek. Volgens het OM stond de man die nu is aangehouden ook op de lijst, maar weigerde hij indertijd zijn medewerking.


De politie heeft de afgelopen jaren alles op alles gezet om op het spoor van de dader te komen. Zo werden in de wijde omgeving van Meppel alle schoenenzaken bezocht, omdat in de vensterbank van de woning een afdruk van een sportschoen was gevonden. Ook werd een fiets gevonden die de dader mogelijk gebruikt had. Verder werd onderzocht wie die avond of nacht een treinkaartje op het station van Meppel had gekocht. De onderzoeken leidden tot niets. In 2011 werd het dossier overgedragen aan het coldcaseteam van de politie in Noord-Nederland.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Verdachte steekpartij Lelystad gepakt

De politie heeft vandaag een 45-jarige man uit Lelystad opgepakt, die betrokken zou zijn geweest bij een steekpartij met dodelijke afloop in de stad op 3 februari. Daarbij kwam een 30-jarige Lelystedeling om het leven. Volgens de politie is de verdachte een bekende van het slachtoffer, maar wat er precies is gebeurd, wordt nog onderzocht.

Het is een van de vier steekpartijen die Lelystad eind december en begin dit jaar deed opschrikken. Inwoners loofden destijds een beloning uit voor de aanhouding van 'Jack de Prikker', zoals ze de dader van de steekincidenten noemden.

De man die nu is opgepakt is volgens de politie echter niet betrokken bij de andere drie steekpartijen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Corrupte politieman veroordeeld tot vrijwel niks

Urbian V. (37), agent bij het Rotterdamse korps, is door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot tien maanden celstraf, waarvan zeven maanden voorwaardelijk en een taakstraf van 240 uur, voor het verkopen van vertrouwelijke politie-informatie.

V. hoeft de gevangenis niet meer in. Hij heeft zijn onvoorwaardelijke celstraf al in voorarrest uitgezeten. De man kan hoogstwaarschijnlijk zijn ontslag bij het politiekorps Rotterdam-Rijnmond tegemoet zien.

De agent speelde onder meer autokentekens en gegevens over de eigenaar door. In ruil daarvoor ontving V. geld. De auto's waarvan de agent de gegevens had verstrekt, werden in veel gevallen enkele dagen later gestolen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook