dinsdag 14 november 2006

Schutter uit Jubbega vrij door vormfout

Door een technisch defect aan het automatische geweer van de 38-jarige Jubbegaster is een kapitein van de landmacht (51) uit Havelte aan de dood ontsnapt.

De man kwam zijn buurvrouw te hulp, die op 12 november door haar ex uit Jubbega met het geweer werd bedreigd. Op 2 meter afstand haalde de beschonken Jubbegaster de trekker over. Het wapen weigerde. ,,Anders had ik hier nu niet gestaan’’, aldus de militair.

Er zou sprake kunnen zijn van poging tot doodslag, maar toch is de Jubbegaster gistermiddag weer op vrije voeten gesteld. Door een vormfout is hij niet binnen zes uur na zijn aanhouding in verzekering gesteld. Dan volgt automatisch vrijlating.

De Jubbegaster drong zondagavond de woning van zijn ex-vrouw in Havelte binnen. Voor hun scheiding woonde het stel in het huis. De man beschikte over sleutels en had in de woning een kluis met twee geweren en munitie.

Volgens de kapitein die hem overmeesterde verklaarde de Jubbegaster dat hij zijn vrouw en twee zoontjes (3 en 7) wilde doden en daarna het vuur wilde openen op omstanders en politie. De vrouw heeft tegenover de politie verklaard dat ze een ‘klik’ in het wapen heeft gehoord.

Volgens justitie ontkent de Jubbegaster in alle toonaarden dat hij de trekker daadwerkelijk heeft overgehaald. “Het is het woord van de een tegenover de ander”, aldus persofficier Jan Hoekman. Er kan hem daarom alleen bedreiging ten laste worden gelegd.

Update 9 juli 2010: De man pleegt zelfmoord als hij onverwacht veroordeeld wordt tot 6 jaar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook