dinsdag 6 april 2010

Eis levenslang in drugsmoord Utrecht

Tegen Leonard S. uit Rotterdam (27) is door de officier van justitie in Utrecht vandaag opnieuw een levenslange gevangenisstraf geëist wegens de moord op een man (30) op de Dickenslaan in Utrecht op 13 januari 2008. Tegen mededader Cartney K (21) werd 16 jaar cel geëist.

In oktober kwam de aanklager al tot deze eisen, maar daarna werd de rechtbank gewraakt. Volgens de aanklager waren de twee verdachten van plan om hun slachtoffer van zijn drugs te beroven. S. schoot de man neer. K. werd opgespoord via de auto die ze hadden gehuurd. S. werd opgepakt nadat K. in de gevangenis aan een bezoeker vertelde dat hij voor iemand anders vastzat. S. was op het moment van de moord elf dagen vrij. Hij was in 2003 tot negen jaar cel veroordeeld wegens moord. De aanklager noemde hem levensgevaarlijk en gewetenloos.

De officier gaf toe dat er een vormfout is gemaakt bij het afluisteren van de verdachten. Maar volgens de officier is dat slechts een administratieve fout waardoor de verdachten niet in hun belangen zijn geschaad. De advocaten denken daar heel anders over. Dit vormverzuim was in oktober indirect ook de reden voor de succesvolle wraking van de rechtbank. Daarna bepaalden nieuwe rechters dat er twee officieren van justitie moesten getuigen. Maar deze verhoren van zijn collega's hebben de aanklager niet op andere gedachten gebracht.

De aanklager woog ook zwaar mee dat de twee mannen in de maand na de Utrechtse moord in de omgeving van Eindhoven met getrokken pistolen twee woningen hebben overvallen. De twee verdachten zwegen ook daarover. Ze beroepen zich al een jaar lang op hun zwijgrecht. En ook in het Pieter Baan Centrum hebben ze niet mee willen werken aan onderzoeken naar hun persoonlijkheid. S. mag daarom nooit meer in de maatschappij terugkeren, betoogde de officier.

Donderdag houden de advocaten hun pleidooi. De uitspraak is op 22 april. Uiteindelijk werd het 28 april 2010: Het werd 30 en 16 jaar

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Nederlander in Bali gearresteerd wegens verkrachting

Willem Johan Stegenus (65), oorspronkelijk uit Almelo is gearresteerd op Bali wegens verkrachting van het meisje Banyuwangi (16). Stegenus woont al 15 jaar op Bali waar hij een kunsthandel heeft aan de Jalan Merpati in Legian, Kuta. Banyuwangi is schoonmaakster in Stegenus' huis in Legian, Kuta op Bali.

Volgens Banyuwangi had Stegenus haar meegenomen naar het Padangbai resort in Karangasem op Oost Bali met de belofte dat ze daar kon werken. Vervolgens zou hij haar in twee dagen zeven keer hebben verkracht. Steganus is zaterdag aangehouden op verdenking van ontucht met een minderjarige. Buitenlandse Zaken bevestigde gisteren dat S. nog in voorarrest zit, in Manggis.

Volgens Stegenus zou het meisje echter hebben aangeboden het bed te delen, in zijn gasthuis Marco Inn in de kustplaats Padangbai. Stegenus zou op haar aanbod zijn ingegaan. Na samen de nacht te hebben doorgebracht, zou haar vader zich bij Stegenus hebben gemeld. Hij eiste dat de Nederlander met zijn dochter zou trouwen en 400 euro ‘bruidsschat’ zou betalen. Toen Stegenus dat niet kon of wilde, deed zij aangifte van de rij verkrachtingen. Niet helder is of er bewijs is voor haar lezing. Het beweerde incident vond plaats op 4 en 5 april.

Het is niet ongewoon dat jonge Aziatische vrouwen Westerse toeristen ‘benaderen’. Na seks eisen zij of hun familie een huwelijk of geld, dreigend met aangifte. Het Nederlands consulaat in Indonesië staat Stegenus vanaf zijn aanhouding bij.

Stegenus wacht mogelijk 15 jaar gevangenisstraf.

Belanda ditangkap kerana perkosaan di Bali

Willem Johan Stegenus (65), berasal dari Almelo ditahan di Bali kerana pemerkosaan gadis Banyuwangi (16). Stegenus tinggal 15 tahun di Bali di mana ia mempunyai art shop di Jalan Merpati di Legian, Kuta. Banyuwangi adalah seorang wanita pembersihan di rumah Stegenus di Legian, Kuta Bali.

Menurut Stegenus Banyuwangi membawanya ke Karangasem, Padangbai Timur resort di Bali dengan janji bahawa dia boleh bekerja. Lalu ia akan membawa tujuh nya kali dalam dua hari yang telah diperkosa. Steganus ditahan Sabtu kerana disyaki kecabulan dengan kecil. Luar Negeri terakhir menegaskan bahawa Steganus masih ditahan di Manggis.

Menurut Stegenus Namun, gadis itu menawarkan untuk berkongsi tempat tidur di rumah tamunya di kota pesisir Marco Inn Padangbai. Stegenus penawarannya akan diterima. Bersama-sama setelah menghabiskan malam, ayahnya menyertai Stegenus dilaporkan. Dia menuntut agar Belanda dengan putrinya akan menikah dan 400 juta "mas kahwin" akan membayar. Ketika Stegenus yang tidak boleh atau mau, ia melaporkan pemerkosaan baris. Tidak jelas apakah ada bukti bacanya. Insiden dipercayai berlaku pada tarikh 4 dan April 5.

Hal ini tidak biasa bagi wanita muda Asia pelancong Barat 'pendekatan'. Setelah seks mendakwa bahawa mereka atau keluarga mereka perkahwinan atau wang, mengancam untuk kembali. Konsulat Belanda di Indonesia Stegenus dari penangkapannya masuk.

Bule Belanda Cabuli Gadis Bali

Polsek Manggis, Karangasem, Bali, menangkap warga negara (WN) Belanda Willem Johan Stegenus dengan tuduhan pencabulan kemarin (5/4). Korbannya adalah remaja putri asal Banyuwangi, ITS. Polisi membekuk Willem atas laporan AS, ayah ITS yang membuka usaha art shop di Jalan Merpati, Legian, Kuta.

Menurut AS, ITS melaporkan tindakan lelaki 60 tahun tersebut Minggu malam lalu (4/4). Menurut ITS, pencabulan itu terjadi di sebuah penginapan di Padangbai. "Setidaknya, anak saya tujuh kali dicabuli," kata AS kemarin.

Laporan ITS itu membuat AS terkejut. Dia mengenal lelaki bule tersebut saat berkunjung ke rumahnya di Legian Jumat lalu (2/4). Saat itu, Willem meminta izin untuk mengajak ITS ke Padangbai untuk bekerja kepadanya.

AS menjelaskan, anak gadisnya mengenal Willem terlebih dahulu sekitar dua bulan lalu. "Setahu saya, hubungan mereka sebatas hubungan kerja. Sebab, selama ini anak saya disuruh bersih-bersih di rumah kontrakan Willem di Legian," jelas AS.

Kapolsek Manggis AKP I Gede Mustika yang mewakili Kapolres AKPB Heny Harsono membenarkan adanya laporan tersebut. Menurut AKP Gede, pihaknya akan segera membuat surat perintah penahanan yang akan ditembuskan ke Konsulat Belanda di Kuta, Badung.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: Opnieuw vrijspraak van moord op Cevriye Altun in Tilburg

A.Altun (50) uit Tilburg is door het gerechtshof in Den Bosch vrijgesproken van de moord op zijn echtgenote Cevriye Altun (45) in april 2007, wegens ontbreken van bewijs. Het hof bevestigt hiermee het vonnis van de rechtbank in Breda.

Cevriye werd op 6 april 2007 vermoord in de echtelijke woning aan de Strausslaan in Tilburg. Ze was met een keukenmes negen keer in de rug gestoken. Haar echtgenoot werd diezelfde avond nog gearresteerd, maar verklaarde onschuldig te zijn. Terugkerend van een fietstochtje zou hij zijn vrouw badend in het bloed hebben aangetroffen. Het Openbaar Ministerie eiste zowel bij de rechtbank als in hoger beroep vijftien jaar tegen de Tilburger.

Het gerechtshof stelt vast dat de man na de dood van zijn vrouw leugenachtige verklaringen heeft afgelegd, onder meer over een bloedveeg die op zijn been werd aangetroffen. Rond het lijk zijn geen andere schoensporen aangetroffen dan die van de slippers van A., er waren geen braaksporen en de voordeur zat op slot toen de politie arriveerde. Het OM concludeert hieruit dat A. de moordenaar moet zijn geweest.

Maar volgens het hof valt een door de advocaat geschetst scenario niet uit te sluiten. Dat komt erop neer dat een onbekende dader door het slachtoffer zelf is binnengelaten, heeft voldaan aan haar verzoek om in de hal zijn schoenen te verwisselen voor slippers, en haar heeft gedood alvorens de woning via de achterzijde te verlaten.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: Strafverlaging jachtongeval

Jager Johan K. (73), die op 22 november 2007 met zijn jachtgeweer Joska Gosens (39) uit Breda doodschoot bij de Bavelse Berg in Breda, is door het Hof vrijgesproken van doodslag.

K. is wel veroordeeld voor dood door schuld en kreeg daarvoor een celstraf van 360 dagen, waarvan 337 voorwaardelijk. Dat betekent dat de Bredanaar niet terug hoeft naar de gevangenis, want hij zat 23 dagen in voorarrest.

De rechtbank in Breda veroordeelde K. vorig jaar ook nog tot een werkstraf van 240 uur, maar het hof vindt een werkstraf niet passend bij de ernst van de zaak.

Het Openbaar Ministerie vindt dat K. schuldig is aan doodslag en had zes jaar cel tegen hem geëist.

K. loste op de betreffende dag een schot met munitie van een zwaar kaliber in de richting van bebouwing en ondoorzichtig struikgewas. Joska Gosens, die op het braakliggende industrieterrein haar honden uitliet, werd getroffen en overleed aan haar verwondingen.

Volgens het OM was sprake van een rechtstreeks schot, maar K. heeft steeds volgehouden dat hij op een duif schoot waarna de kogel via de grond zou zijn afgeketst. Een theorie die volgens het hof niet valt uit te sluiten. Daarom is er geen bewijs dat K. het slachtoffer met opzet doodschoot. Het hof vindt wel dat K. zich „zeer onvoorzichtig” heeft gedragen.

In januari bleek dat het OM het jachtgeweer per ongeluk heeft laten vernietigen, hoewel het zelf had gevraagd om aanvullende schietproeven. Hoewel het hof dit een ernstige fout vindt, leidt dit niet tot niet-ontvankelijkheid van het OM. De schietproeven hadden volgens het hof toch niet meer duidelijkheid kunnen geven over de vraag of sprake was van een direct of indirect schot.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook