woensdag 28 april 2010

Uitspraak: 30 jaar voor Utrechtse Drugsmoord

Leonard S. (27) is door de rechtbank in Utrecht vandaag veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf. Volgens de rechtbank is bewezen dat S. in Utrecht samen met de 21-jarige Cartney K. op 13 januari 2008 een man (30) heeft gedood op de Dickenslaan in Utrecht. Cartney K. werd veroordeeld tot zestien jaar gevangenisstraf..

Leonard S. en Cartney K wilden drugs kopen bij hun slachtoffer. De rechtbank woog heel zwaar mee dat S. op de dag van het misdrijf pas elf dagen vrij was. Hij was in 2003 tot negen jaar cel veroordeeld wegens doodslag.

De twee mannen wilden niet betalen voor de drugs die ze bij hun slachtoffer kochten. Er ontstond een vechtpartij in de huurauto van de verdachten. Het slachtoffer probeerde te vluchten met de autosleutels. De verdachten haalden hem in en S. schoot de man neer. K. werd opgespoord doordat de politie de auto achterhaalde. De politie kreeg S. te pakken, omdat K. zich in de cel liet ontvallen dat hij voor iemand anders vastzat.

De officier van justitie had levenslang tegen S. geëist. De rechtbank noemde die eis begrijpelijk omdat de verdachte kort na zijn vrijlating al weer deelnam aan een gewapende beroving. Maar de rechtbank woog ook mee dat de verdachte pas 27 jaar is en een levenslange gevangenisstraf hem ieder perspectief op terugkeer in de maatschappij zou ontnemen. De rechters vinden dat met een straf van dertig jaar recht wordt gedaan uit een oogpunt van vergelding en bescherming van de maatschappij.

Beide veroordeelden hebben zich beroepen op hun zwijgrecht. Ook in het Pieter Baan Centrum hebben ze niet willen meewerken aan onderzoeken naar hun persoonlijkheid.

De zaak is niet zonder horten en stoten geweest. Er was in 2008 al een eis, maar omdat de rechtbank gewraakt werd, moest de zaak over.

Update 31 mei 2012: Het gerechtshof in Arnhem veroordeeld Leonard S. tot 22 jaar (eis levenslang). Cartney K. houdt 16 jaar.

Update Mei 2014: Cartney K. raakt in de gevangenis betrokken bij een poging tot doodslag/moord op Geert M.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook