dinsdag 29 juli 2014

Dode verpakt in plastic in het water bij Terheijden

Een schipperszoon ontdekte gisteren rond 15.00 een verdacht pakket in de Mark bij Terheijden. Zijn vader waarschuwde de politie. Die haalde het pakket vlakbij de brug bij de Hartelweg uit het water.

Na onderzoek bleek het om een menselijk lichaam te gaan dat verpakt was in plastic. De politie gaat uit van een zeer ernstig misdrijf waarbij geprobeerd is het lichaam 'weg te maken'. Van wie het lichaam is, is nog onbekend.


Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: Tik op de vingers voor Afghaan die buurvrouw neerstak

Een Afghaan (26) uit  Oss heeft drie jaar celstraf, waarvan achttien maanden voorwaardelijk, gekregen voor het neersteken van een vrouw in opvanghuis het Verdihuis in Oss op 10 April 2014. Dat is minder dan de eis van justitie, die vier jaar (waarvan 2 jaar voorwaardelijk) bedroeg.

De man stak in april een medebewoonster met een mes neer in het Verdihuis aan de Kardinaal de Jongstraat toen zij niet met hem wilde praten. Zij liep daarbij een klaplong, steek- en snijwonden op. Ook raakten zenuwen in haar rechterarm beschadigd.

Een dag eerder had de Afghaan nog een man bedreigd die contact had met de vrouw. Hij had een mes in zijn hand en waarschuwde de man dat hij niet meer met de vrouw mocht omgaan. Hij werd hierop aangehouden, waarna hij vernielingen aanrichtte in zijn cel.

De rechter acht poging tot doodslag, bedreiging en vernielingen bewezen. Hij weegt daarbij mee dat de vrouw bij de steekpartij ernstig gewond raakte. "Ze voelt zich niet meer veilig, is wantrouwend, slaapt slecht en is erg afhankelijk geworden van anderen. Op dit moment kan zij, door de beschadiging van de zenuwen in haar arm, nog steeds haar onderarm en een deel van haar hand niet gebruiken en de kans is groot dat het gevoel nooit meer terug terugkomen", aldus de rechtbank in een verklaring.

De man krijgt een jaar minder celstraf dan was geëist, omdat hij volgens de rechter opgroeide in 'extreme oorlogsomstandigheden'.

De Afghaan kwam op 14-jarige leeftijd naar Nederland, waar hij opnieuw traumatische ervaringen opdeed. Hij heeft volgens een psycholoog en psychiater een complexe posttraumatische stressstoornis en hij is daardoor verminderd toerekeningsvatbaar, wat betekent dat hij niet in alle gevallen verantwoording kan afleggen voor zijn daden. Voor zijn problemen is hij nooit behandeld.

De rechter wil dat de man zich na zijn celstraf van maximaal twee jaar laat behandelen in een instelling. Ook moet hij meewerken aan een behandeling om op een goede manier terug te keren in de maatschappij.

Tot slot bepaalde de rechtbank dat hij nooit meer contact mag hebben met de vrouw en ook niet meer in de straat mag komen waar zij woont. Bovendien moet hij ruim 10.000 euro schadevergoeding betalen aan de vrouw en ruim 500 euro aan de Staat vanwege de vernielingen in de cel.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook