dinsdag 16 december 2008

Lau Geraets blijft verdachte in Venrayse verdwijningszaak.

De rechtbank in Roermond heeft vandaag besloten dat Lau Geraets verdachte blijft in de Venrayse verdwijningszaak. Zijn advocaat Marcel Heuvelmans had in een speciale procedure gevraagd om beëindiging van de vervolging van G. Justitie verdenkt G., zijn zoon Roy en een handlanger van betrokkenheid bij de verdwijning van Karim Fourkour (19) en Fouad Bendella (23).

De beide Marokkanen werden waarschijnlijk betrapt toen ze inbraken bij een hennepkwekerij in Venray. De politie denkt dat ze zijn vermoord.

De lichamen zijn nooit gevonden.
Heuvelmans zegt een “heel naar gevoel” aan de uitspraak over te houden. “Zonder de uitzending van Peter R. de Vries had het Openbaar Ministerie met lege handen gestaan en was mijn cliënt niet langer vervolgd. Daarom moést de uitzending op 30 november plaatsvinden, twee dagen voordat mijn verzoek diende. Dat is geen toeval, dat hebben het Openbaar Ministerie en Peter R. de Vries samen zo geregisseerd”, aldus de advocaat.

Er is een beloning van 25 duizend euro uitgeloofd voor de gouden tip in deze zaak (maar reken er niet op dat die wordt uitbetaald, justitie weet gewoonlijk wel een reden om niet of maar een deel uit te betalen aan een tipgever).

Update Mei 2014:
Inmiddels zijn de lichamen van beide marokkanen gevonden in een bos vlak bij een voormalige woning van Lau. Lau zou in de gevangenis  tegen een meegedetineerde alles opgebiecht hebben

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Zoektocht naar lichaam echtgenote verdachte snelkookpanmoord

Justitie is vanmiddag een onderzoek begonnen naar het lichaam van de echtgenote van Mehmet Y., de verdachte in de geruchtmakende snelkookpanmoord.

Het onderzoek heeft plaats in en om een woning aan de Graan voor Visch in Hoofddorp. Volgens een woordvoerder is justitie in de woning op zoek gegaan naar aanleiding van recent verkregen informatie.

Het OM eiste op 4 december een levenslange gevangenisstraf tegen verdachte Mehmet Y. die wordt verdacht van de gruwelijke moord op zijn jongste broer in 1997 en op zijn ex-vrouw in 2002. Y. zou zijn broer met een hamer hebben doodgeslagen. Daarna zaagde hij het lijk in stukken, kookte het hoofd in een snelkookpan en draaide de huid door de gehaktmolen.

Y. zou later zijn ex-vrouw hebben gewurgd, maar haar lichaam is nooit gevonden. Justitie heeft aanwijzingen dat het lichaam zich in of bij de Hoofddorpse woning bevindt. Het proces tegen Y. loopt nog tot 20 januari.


Update 19 December 2008
Het onderzoek in Hoofddorp naar het lichaam van het tweede slachtoffer in de zaak van de snelkookpanmoord heeft vrijdagmiddag nog geen resultaat opgeleverd.

Onderzoekers van de marechaussee en het Nederlands Forensisch Instituut zijn op zoek naar het lichaam van de ex-vrouw van verdachte Mehmet Y. uit Haarlem.Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

7 jaar voor vermoorden echtgenote met hamer

greet faber Frank de Korne (55) is door de rechtbank in Breda veroordeeld tot 7 jaar en TBS voor de moord op zijn vrouw, kunstenaresse Greetje de Korne Faber (57) (foto) uit Tilburg. De eis was 10 jaar.

Aanleiding was het feit dat Greetje al 30 jaar aan Frank’s hoofd zeurde dat ze terug wilde naar Utrecht. Haar man Frank verkeerde in de veronderstelling dat hij dat financieel niet kon bolwerken.

Het weekend voor de fatale 20e juni 2008 hadden Frank en zijn vrouw daar weer woorden over.  Frank had het gevoel dat hij daarover verwijten naar zijn hoofd kreeg. Op 20 juni 2008 gaat Frank  samen met zijn vrouw ontbijten aan de keukentafel in de keuken. Als hij klaar is met eten, loopt hij naar de schuur en pakt een kloofhamer en gaat terug naar de keuken. Zijn vrouw zit met haar rug naar hem toe. Hij pakt de hamer met beide handen vast en geeft haar uit alle macht een klap op het hoofd, waarop Greetje op de grond valt. Hij slaat dan nog een aantal keren op haar in.

Frank belt vervolgens 112 met de mededeling dat hij waarschijnlijk zijn vrouw heeft vermoord. Tegen de politie verklaart hij dat hij ‘naar een oplossing zocht’ en dat hij wilde ‘dat de verwijten ophielden’ Toen zij op de grond lag, heeft verdachte haar nog een aantal keren met de hamer geslagen. Op vragen van verbalisanten heeft verdachte verklaard dat hij op zoek was naar een oplossing. Hij heeft gezegd dat hij dacht dat hij wilde ‘dat de verwijten ophielden’.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Slechte verliezers bij het OM

Ad Bos woont tegenwoordig in een camper
Het Openbaar Ministerie (OM) stapt naar de Hoge Raad wegens de uitspraak in de zaak-Ad Bos, de man die bekendstaat als de klokkenluider van de bouwfraude.

Het OM wil van de Hoge Raad antwoord op de vraag of het gerechtshof in Den Haag het OM terecht niet-ontvankelijk heeft verklaard. Het hof deed dat omdat het Openbaar Ministerie Bos te laat zou hebben verteld dat hij niet alleen werd gehoord als getuige in de bouwfraudezaak, maar dat hij ook nog verdachte zou kunnen worden.

Daarmee zou het OM Bos aan het lijntje hebben gehouden.

Bos, die leidinggevende was bij wegenbouwbedrijf Koop Tjuchem, werd ervan beschuldigd dat hij een ambtenaar van Rijkswaterstaat had omgekocht met golfreisjes en een bezoek aan de inmiddels gesloten sexclub Yab Yum.

Bos bracht de enorme bouwfraude aan het licht toen hij in 2001 schaduwboekhouding van Koop Tjuchem openbaar maakte. Daaruit bleek dat de bouwwereld op grote schaal verboden prijsafspraken maakte.

Het gerechtshof in Den Haag heeft uiteindelijk niet geoordeeld over de handelingen van Bos. Daar kwam het niet aan toe, omdat het vond dat het OM de man niet had mogen vervolgen. Het OM is het daar niet mee eens.

De verdenkingen van justitie tegen Bos staan totaal los van de bouwfraudezaak waarin hij klokkenluider was, aldus het OM.

Het OM toont zich hiermee een slechte verliezer en waarschijnlijk proberen zij zo weer tijd te rekken voordat Bos zijn schadeclaim kan indienen. Dat wordt dus nog weer een extra jaartje in de Caravan zitten voor Bos

De boodschap van het OM is duidelijk: Ben je op de hoogte van strafbare feiten binnen je bedrijf: bek houden want je wordt vermalen.

Gooi nog maar weer wat belastinggeld aan tegen een nutteloze cassatieprocedure. Kan het OM geen reet schelen. Zeer slechte beurt voor deze halve criminelen die het vertrouwen van de burger inmiddels wel echt verspeeld hebben.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Vader langer vast voor vergiftiging zoontje

Het voorarrest van de 26-jarige vader die in het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen zijn tien maanden oude zoontje probeerde te vergiftigen, is door de rechter commissaris in Arnhem met 14 dagen verlengd. De man werd afgelopen zterdag door de politie aangehouden nadat een week eerder vergiftiging was geconstateerd bij zijn zoontje. Het ziekenhuispersoneel constateerde dat het met het jongetje, dat al sinds augustus in het ziekenhuis verbleef, plotseling veel slechter ging. Het jongetje bleek alcohol en chemicaliën in zijn bloed te hebben. Uitgebreid politieonderzoek leidde naar de in Rosmalen afkomstige vader. Na zijn aanhouding bekende de man de vergiftiging. Over zijn motief wil de politie nog niets zeggen. Het kindje was niet terminaal ziek, aldus een politiewoordvoerder. Het Radboud Ziekenhuis laat weten dat het elke dag beter gaat met het jongetje.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Moeder gebruikte bijl voor dubbele moord Badhoevedorp

Slachtoffer Daphne Farquharson
1_644161053l
Elzelina Farquharson Kooy (63) uit Badhoevedorp heeft volgens justitie haar man Cyril (61) en dochter Daphne (23) met een bijl om het leven gebracht.

Dat bleek vandaag bij de rechtbank in Haarlem. De strafzaak tegen de vrouw werd nog niet inhoudelijk behandeld.

De echtgenoot en de dochter van de verdachte werden op 5 september dood aangetroffen in de villa van het echtpaar aan de Prins Clauslaan in Badhoevedorp.

Elzelina heeft de moorden bekend. Zij heeft volgens justitie met een bijl op het hoofd van de slachtoffers geslagen. De vrouw probeerde zich kort na de moord van het leven te beroven door in Overveen tegen een boom te rijden.

De rechtbank kon de zaak niet behandelen omdat rapporten van een psychiater, psycholoog en neuroloog nog niet klaar zijn. Ook is het wachten op uitslagen van forensisch onderzoek. Wanneer de strafzaak tegen de vrouw wel op zitting komt, is nog niet bekend.

Update: Elzelien krijgt 8 jaar. Op 10 februari 2011 wordt in hoger beroep opnieuw 11 jaar geëist.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Nieuw onderzoek in de zaak Denise Schouten

Het Openbaar Ministerie gaat aanvullend onderzoek doen in de procedure die de ouders van de overleden Denise Schouten hebben aangespannen vanwege het niet vervolgen van medewerkers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Het Openbaar Ministerie wil de bevindingen van de rijksrecherche nog eens nader onderzoeken. Om welke bevindingen het gaat, is onbekend. Denise Schouten uit Tilburg overleed in 1999 nadat zij in een bar een 'muf' drankje had gedronken.

Tijdens of na de sectie op het lichaam zijn het hart en andere organen van de vrouw verwisseld. Waar deze verwisseling plaatsvond, kon de rijksrecherche niet meer achterhalen.

Een later aan de familie overhandigde fles met de resterende organen bleek 'een soep van materiaal afkomstig van zeven verschillende personen.

Justitie gaf destijds toe dat administratieve en andere slordige fouten zijn gemaakt, maar zei geen strafbare feiten geconstateerd te hebben. Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie bood in november de familie Schouten excuses aan voor fouten die het NFI heeft gemaakt.

De klaagschriftprocedure zou dinsdag worden behandeld bij het gerechtshof in Den Bosch maar is nu voorlopig uitgesteld.

Michel van Stratum, advocaat van de familie Schouten, gaf aan nog niet precies te weten om welk onderzoek het zou gaan. ''Het is gissen om welke zaken het gaat. Ik verwacht dat de betrokken NFI-medewerkers opnieuw gehoord worden en het organenonderzoek nog eens wordt bekeken. In overleg met de familie Schouten dien ik ook een wensenlijstje in''.

De klaagschriftprocedure zou dinsdag worden behandeld bij het gerechtshof in Den Bosch Bosch, maar is nu voorlopig uitgesteld.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook