woensdag 23 december 2009

Uitspraak in zaak bende loverboys

pooierboysEen bende pooiers en loverboys is vandaag door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot straffen tot 6 jaar. De hoogste straffen gingen naar Youssef O. (38), die zes jaar cel kreeg, Mehmed Ordu (28), vijf jaar, en zijn broer Murat Ordu (28), vier jaar.

De rechtbank heeft naast deze uitspraken Engin S., voor verkrachtingen en mensenhandel, veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Orhan G. is, voor mensenhandel en witwassen, veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, en een werkstraf voor de duur van 180 uren. Tarkan D. een snorder (illegale taxichauffeur) is, voor medeplichtigheid aan mensenhandel en witwassen, veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk, en een werkstraf van 160 uren.

Het OM had eerder 13 jaar geëist tegen Youssef O., 10 jaar tegen Mehmet Ordu, en zes jaar tegen diens broer Murat Ordu. De drie handlangers -Engin S., Orhan G. en Tarkan D. - hoorden eerder 4 jaar (1 jaar voorwaardelijk), 2 jaar (6 mnd voorwaardelijk) en 1 jaar cel waarvan de helft voorwaardelijk, plus 240 uur werkstraf en een boete van vijfduizend euro tegen zich eisen. Aan de straf die kan worden opgelegd is volgens de rechtbank echter een maximum verbonden. Ook heeft ze bij het bepalen van de straffen rekening gehouden met onder meer de duur van de uitbuiting en het aantal slachtoffers.

De verdachten zouden meer dan twintig vrouwen hebben gedwongen tot prostitutie in de rosse buurten van Amsterdam, Den Haag, Alkmaar en Utrecht. Justitie eiste tegen de drie hoofdverdachten de hoogste straf.

De 'pooierboys', zoals justitie hen noemde, zouden de vrouwen hebben ingepalmd en een relatie met hen zijn begonnen. In sommige gevallen zouden ze contact met de vrouwen hebben gezocht via internetsites. Vervolgens zouden ze hen hebben gedwongen als prostituee te werken.

Volgens het OM hebben de verdachten enorm veel geld verdiend met hun activiteiten. Ze zouden dat hebben witgewassen via het autobedrijf van de broers Ordu of door grote bedragen cash op de rekeningen van familieleden te storten. De officier van justitie wil proberen dat geld af te pakken.

LJ Nummers
BK7603
BK7604
BK7632


Update 5 januari 2010: Het OM gaat in hoger beroep.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook