woensdag 23 december 2009

Ethiopiër uit Haarlem ter dood veroordeeld

Mesfin Aman (30) uit Haarlem is in Ethiopië veroordeeld tot de doodstraf. Hij en nog vier mensen zouden schuldig zijn aan ondermijning van de grondwet en een poging tot staatsgreep.

Mesfin Aman werd in zijn woonplaats telefonisch door het nieuws verrast door een andere veroordeelde uit Londen. "Toen heb ik het nieuws online gecheckt en daar stond het inderdaad”.

Op één van de veroordeelden na, die gevangen zit in Ethiopië, zijn alle verdachten bij verstek veroordeeld omdat ze naar het buitenland gevlucht zijn.

In 2001 werd Aman voor het eerst opgepakt toen hij protesteerde tegen het regime van de Ethiopische premier Meles Zenawi. Hij verblijft sinds 2006 als vluchteling in Nederland.

De student zegt niet bang te zijn geworden door zijn terdoodveroordeling. "Ik heb de bescherming van de Nederlandse overheid, die zal me niet aan Ethiopië uitleveren."

Typisch voorbeeld van iemand die Nederland alleen ziet als zijn beschermheer voor activiteiten in het buitenland waar hij klaarblijkelijk gewoon mee doorgaat.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook