maandag 6 april 2009

Ed Maas schuldig bevonden aan manipuleren aandelenkoers

ed-maas Ed Maas (foto) is door de rechtbank van Amsterdamg schuldig bevonden aan het jarenlang manipuleren van de aandelenkoers van zijn vastgoedfonds VHS. Hij moet een boete van 75.000 euro betalen. Maas pleegde de fraude volgens de rechter in samenwerking met twee vrienden (Eddy de Kroes en Aad Ruijgrok), die daarom ook schuldig werden bevonden. De Kroes kreeg een boete van  40.000 euro, Ruijgrok moet 35.000 euro betalen. De rechtbank oordeelde daarnaast dat Staalbankiers medeplichtig was aan de fraudepraktijken, deze bank had reeds eerder met justitie een schikking getroffen over de zaak. Maas werd vrijgesproken van de handel in aandelen met voorkennis.

Maas werd relatief licht gestraft doordat marktmanipulatie, het feit waar Maas voor gedaagd werd, pas sinds 1 oktober 2005 strafbaar is. De zaak rondom Maas begon reeds op 18 januari 2005 toen de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een inval deed bij de vastgoedbelegger, waardoor Maas niet voor marktmanipulatie veroordeeld kon worden. De rechter heeft hem nu veroordeeld voor het geheimhouden van effectentransacties, terwijl hij een insider was van het beursfonds. Dit is bij wet verboden.

 

Eddy_de_Kroes Eddy de Kroes (foto) is vooral bekend van de “affaire-Eddy de Kroes”. Vleestycoon en vastgoedhandelaar Eddy de Kroes had, zo onthulde Quote enkele jaren geleden, een vrijbrief van justitie op zak waardoor hij een in 1987 opgelegde gevangenisstraf van 2 jaar wegens fraude niet hoefde te ondergaan. Een schandaal van potentieel ongekende omvang dat echter effectief werd gedownplayed door het OM. De vrijbrief voor De Kroes was getekend door officier van justitie Hans Vos, maar de verantwoordelijke man erachter was volgens berichtgeving in De Telegraaf hoofdofficier Hans Holthuis, later ook bekend geworden omdat zijn naam voorkwam in een pedofilieonderzoek.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook