donderdag 26 november 2009

Ballin laat telefoontaps onderzoeken

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie stelt een onderzoek in naar het afluisteren en opnemen van telefoongesprekken. Hij komt daarmee tegemoet aan de wens van een meerderheid in de Tweede Kamer, die donderdag opheldering vroeg over het hoge aantal taps. De eerste helft van dit jaar werden er 13.223 telefoons afgetapt. Gemiddeld liepen er dagelijks 2254 taps.

De Kamer eiste ook cijfers over de aantallen geheime afluisteractiviteiten van de inlichtingendiensten AIVD en MIVD. Maar Hirsch Ballin zei daar niet over te gaan. Hij zou deze eis doorspelen naar de ministers Eimert van Middelkoop (Defensie) en Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken). Die wezen een eerder verzoek van de Kamer om cijfers over het aantal taps van deze diensten af. De Kamer neemt daar echter geen genoegen mee. Ook Ter Horsts partijgenoot Ton Heerts van de PvdA niet.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

TON doet aangifte tegen Jaques Smits

Kersverse coördinator Arnhem Jacques Smits is na enkele weken alweer op non-actief gezet door de Arnhemse fractie van TON. Tegen hem is aangifte gedaan van bedreiging, meldde een woordvoerder van Verdonk vandaag.

Smits, privédetective en kinderontvoerder van beroep, is vooral bekend wegens zijn hetze tegen Malika Karoum.

Smits meldde zich in augustus bij de partij. Naar eigen zeggen werd hij eerst nog aangekondigd als landelijk coördinator veiligheid, later als coördinator Arnhem en vlak daarna was hij niet meer welkom bij de partij. Dat zou Verdonk zelf in een mailtje hebben laten weten. „Ik was het niet eens met de manier van besturen van de regiocoördinator, maar van bedreigingen weet ik niets af”, zegt hij.

„De plaatselijke kieskring heeft aangifte tegen hem gedaan”, aldus de woordvoerder van ToN. Inhoudelijk wil hij niets over de zaak kwijt.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Jongste Urk verdachten formeel vrij

De twee jongste verdachten in de zaak rondom de dood van Dirk Post in Urk, Jelle Pieter R. (13) en Rob H. Jacob van U. (12), zijn nu ook formeel uit voorarrest ontslagen, zij waren al enkele dagen thuis, maar zaten formeel nog in voorarrest.

De politie is er van overtuigd dat zij niet ter plekke waren toen Dirk Post werd omgebracht. Wel wordt er nog onderzocht of zij het misdrijf hadden kunnen voorkomen en zich daarom in juridische zin schuldig hebben gemaakt aan ‘dood door schuld’. Me dunkt echter dat het OM daar een harde dobber aan zal hebben omdat je van een 13 en 12 jarige jongen niet hetzelfde inzicht en lichamelijk vermogen kunt verwachten als van een volwassene in het voorkomen van een misdrijf door een gewapende persoon die hun ook nog eens fysiek en geestelijk de baas is.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook