dinsdag 23 november 2010

Vervangen aanklagers in zaak Wilders niet nodig

Volgens de landsadvocaat hebben de aanklagers in de strafzaak tegen Geert Wilders de opdracht van het gerechtshof om Wilders alsnog te vervolgen, gerespecteerd. Ze hebben alle feiten aan de rechtbank in Amsterdam voorgelegd en daarom hebben ze gehoor gegeven aan het bevel van het hof. De officieren van justitie hoeven daarom dus niet te worden vervangen.

De landsadvocaat stelde dat vandaag tijdens een kort geding dat de zogeheten benadeelde partijen in deze zaak tegen de Nederlandse Staat hebben aangespannen.

De minderhedenorganisaties (o.a. 'Holland bekent kleur') eisten onder meer dat het Openbaar Ministerie (OM) andere officieren van justitie op de zaak zet. Ze zijn boos dat het OM eerder vrijspraak voor Wilders heeft gevraagd.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Kaak Aruba NIET van Natalee Holloway

De kaak is NIET van Natalee Holloway.
In de kaak zat nog slechts één element, een verstandskies, en uit de tandarts gegevens van Natalee bleek dat al haar verstandskiezen getrokken waren.

Vanmiddag lokale tijd in Aruba (dus 's avonds in Nederland) wordt in Aruba een persconferentie gegeven over de uitslag van het forensisch onderzoek van de op 12 november door 2 Mexicaanse toeristen op het eiland gevonden kaak.

Het gegeven dat het de kaak van een jonge vrouw betreft, en het feit dat de resultaten in een persconferentie worden bekend gemaakt, sterken de geruchten dat het om de kaak van Natalee Holloway zou gaan.

Maandagavond laat twitterde Peter de Vries echter dat Beth Holloway nog van niets wist, terwijl zij voordien altijd door de FBI op de hoogte werd gehouden.

Een arubaanse radiomaker -MinisterSamson-  twitterde echter dat volgens betrouwbare bron de kaak van Natalee Holloway zou zijn. Die tweet is echter verdwenen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak 22 jaar voor moord crèchehoudster Arzu Erbas

Nevzat Koyak (42) is vandaag door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot 22 jaar celstraf voor de moord op crèchehoudster Arzu Çakmakçi-Erbas (32) op 10 augustus 2009 op de parkeerplaats voor haar crèche Moeders Schoot in Amsterdam-West.
De eis was 25 jaar.

Arzu Çakmakçi-Erbas werd met twintig messteken om het leven gebracht. Nevzat Koyak heeft zelf zijn betrokkenheid altijd ontkend.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 15 jaar voor doodslag Mullens

Rahali K. (42) uit Geleen is vandaag door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien jaar voor de doodslag op Marie-José Mullens (56) uit Spaubeek. De rechters volgen daarmee de visie van Officier van justitie Anneke Rogier dat moord niet kan worden bewezen. De eis was 13 jaar.

Vmbo-docente Mullens werd vorig jaar onherkenbaar verminkt gevonden in bad, in haar huis dat in brand stond.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Dode vrouw gevonden in Amsterdam bij binnenbrand

Bij een brand in een woning aan de Elegaststraat 18 in de wijk Bos en Lommer in Amsterdam heeft de brandweer een dode vrouw (55) gevonden.

Het is nog niet bekend of de vrouw is omgekomen door de brand of al was overleden toen het vuur ontstond.

Het betrof een kleine brand in de keuken, die de brandweer snel onder controle hadden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: Deel moordzaak Babak Hadjipour over na cassatie

De Hoge Raad heeft de veroordeling van Charrity D. (nu 22), medeverdachte van de moord op de Iraniër Babak Hadjipour (16) uit Amersfoort op 25 maart 2006 in Amersfoort, wat betreft bezit van een vuurwapen en munitie vernietigd. De Hoge Raad verwijst dit deel van de zaak terug naar het gerechtshof in Amsterdam.

Het gerechtshof in Amsterdam, dat zitting hield in Arnhem, veroordeelde Sidney B., de toenmalige vriend van D., twee jaar geleden voor doodslag tot tien jaar cel.

D. werd vrijgesproken van betrokkenheid bij de moord, maar kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand voor het bezit van het pistool met de munitie.

D. ging daartegen in cassatie. De Hoge Raad houdt de vrijspraak van D. van betrokkenheid bij de moord in stand. Dit geldt ook voor de veroordeling van D. tot een celstraf van zeven maanden, waarvan drie voorwaardelijk, voor andere feiten dan de betrokkenheid bij de schietpartij.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Aangifte tegen onbevoegd hulpofficier

Advocaat Jan Bart Kalk doet aangifte van meineed tegen een onbevoegde hulpofficier van justitie in een strafzaak tegen een voormalige cliënt van Kalk. De aangifte wordt meegenomen in het onderzoek van de politie Twente naar 25 politiemensen die zonder diploma dienst deden als hulpofficier van justitie. Kalk liet woensdag weten dat deze hulpofficier onder ede verklaarde dat hij bevoegd was, terwijl hij op dat moment niet over geldige papieren beschikte.

Kalk vroeg de betreffende diender tijdens een rechtszaak in april van dit jaar of hij bevoegd was. De advocaat twijfelde aan zijn competentie. De politiemedewerker had Kalks cliënt namelijk niet gewezen op zijn rechten op een advocaat en hem in verzekering gesteld voor lokaalvredebreuk, terwijl dat volgens de raadsman niet kon.

Destijds deden er al geluiden de ronde dat er onbevoegde hulpofficieren in Twente actief waren. Volgens Kalk staat er doorgaans drie maanden celstraf op het plegen van meineed.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Lijk opgegraven zaak Nicky Verstappen

In Maastricht is vanochtend op last van het OM het stoffelijk overschot opgegraven van de in 2003 overleden Joos B. Hij was kampoudste van het zomerkamp waar in 1998 Nicky Verstappen verdween.

Justitie wil DNA-sporen van Joos B. vergelijken met sporen die op het stoffelijk overschot van Nicky zijn aangetroffen. De ouders van Nicky hadden bij het OM eerder al aangedrongen op het opgraven van B.

Joos B. had zich in 1995 schuldig gemaakt aan ontucht met 2 minderjarige jongens.

Update 26 november 2010: Er bleek geen DNA match

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook