vrijdag 17 juni 2011

Man mogelijk onschuldig vast voor moord op Ilonka Toth

IlonkaTothAnthony B. (55) uit Vlissingen is door de rechtbank in Middelburg eind 2009 misschien onschuldig tot 12 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de moord op zijn plaatsgenoot Ilonka Toth (42).
Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft nu vastgesteld dat er geen DNA van de veroordeelde Vlissinger is aangetroffen op het moordwapen, schrijft de PZC. Daarbij rijst de vraag of de juiste dader vastzit.

Het stoffelijk overschot van Ilona Toth werd op 6 juli 2008 achter een grafsteen in de bosjes van de begraafplaats in Vlissingen gevonden. Toth werd tot tweemaal toe met een marmeren grafrand op haar hoofd geslagen. Vervolgens werd ze weggesleept en werd haar lichaam achter een grafsteen verstopt.

Tijdens de rechtszaak waren al twijfels over het DNA-bewijs. Het zoeken naar bruikbare DNA-sporen werd bemoeilijkt vanwege het slechte weer op de dag van de moord en de sporen die wel werden gevonden, konden volgens het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) net zo goed van een ander zijn geweest.

De rechtbank besloot B. toch te veroordelen op basis van steunbewijs en de daderkennis van B. Zo vond de rechtbank het opvallend dat hij met Toth, op wie hij verliefd was, brieven schreef en haar veelvuldig opbelde, op de bewuste zondag na 11.57 uur plotseling niet meer belde

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Vrouw doodgestoken in Sneek

Vanmorgen vlak voor 6 uur is Aswinta Dijkstra (27) doodgestoken in haar woning aan de Partuurstraat 27 in Sneek. De vermoedelijke dader is gevlucht in een blauwe Volvo S80 (kenteken 51-RK-RK).
Een traumahelikopter en een ambulance waren nog opgeroepen maar konden niets meer voor haar doen.

De verdachte is volgens de politie een bekende van het slachtoffer. De vrouw heeft zelf nog 112 gewaarschuwd.  Haar drie kinderen waren in de woning aanwezig toen het drama zich voltrok.

Update:  Dezelfde dag nog wordt rond 8 uur in België een man (42)  uit Denekamp aangehouden op verdenking van betrokkenheid. Het zou gaan om Elias, de man van Alie (25), de zus van Aswinta. Zus Alie was wegens relatieproblemen 6 weken geleden met de drie kinderen van het echtpaar bij haar zus Aswinta in Sneek ingetrokken. De man is na de moord met zijn auto teruggereden naar zijn huis aan de Nordhornsestraat in Denekamp en is daar in zijn bedrijfsbus overgestapt, Hij is toen naar België gereden om (volgens getuigen) zijn vrouw te zoeken.

Elias zou Aswinta gezien hebben als de kwade genius achter het weghalen van zijn dochter Mariska (10). De man van Aswinta was reeds om 5 uur naar zijn werk gegaan.

Update 29-maart 2012: De man krijgt 18 jaar en TBS. De nacht voor de moord had de man ook een chalet in het Friese Jislum in brand gestoken. Hij had het huisje van de nieuwe vriend van zijn ex op het oog, maar stak dat van de buren in brand. In het chalet sliepen op dat moment een moeder en dochter. Zij konden zich net op tijd uit de voeten maken. Een hond overleefde de vlammen niet.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook