maandag 22 februari 2010

Saban Baran opgepakt in Turkije

Saban Baran, de in September uit Nederland gevluchtte mensenhandelaar is gearresteerd in Turkije.

De Turkise politie heeft hem opgepakt omdat hij in Turkije betrokken zou zijn bij afpersing en omdat hij er geld dat hij met mensenhandel in Nederland heeft verdiend zou hebben witgewassen.

Saban Baran is in Nederland veroordeeld voor mensenhandel, die gepaard ging met veel geweld. Tientallen vrouwen werden in de prostitutie gedwongen in Alkmaar en op de Wallen. Justitie in Nederland vermoedde dat de winsten die daarmee gemaakt werden, onder meer in vastgoed in Turkije werden geïnvesteerd. Saban stond aan het hoofd van een omvangrijke bende, waarin ook zijn broer Hasan zat.

Baran verdween op zaterdag 12 september. Hij zat op dat moment een straf van 7,5 jaar cel uit wegens onder meer vrouwenhandel. Het gerechtshof in Arnhem had de als vluchtgevaarlijk bekend staande Baran een week verlof gegeven wegens de geboorte van zijn kind. Met als voorwaarde dat hij zich iedere dag zou melden. Baran deed dat vrijdag 11 september voor het laatst, daarna nam hij de benen. Het hof behandelde Baran's zaak in hoger beroep.

De rechtbank in Almelo veroordeelde Baran eind oktober bij verstek tot nog eens acht jaar celstraf. Dit keer wegens een tweevoudige poging tot moord en poging tot vrouwenhandel.

De poging tot moord had plaats op 11 mei 2006 in een internetcafé in de Jan Evertsenstraat in Amsterdam. Saban sloeg daar twee mannen in elkaar en stak hen. De beide slachtoffers kwamen er met verwondingen vanaf. Bewakingscamera's legden de steekpartij vast. De beelden dienden samen met afgetapte telefoongesprekken als bewijsmiddel. Een handlanger van Saban, Bekir I., werd in dezelfde zaak veroordeeld tot 7,5 jaar gevangenisstraf.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis 15 maanden voor plaatsen sex-advertenties over exen

Tegen een man (37) uit Zandvoort is vandaag voor de rechtbank in Haarlem vijftien maanden cel geëist vanwege het belagen van twee ex-vriendinnen. De man zette volgens het OM seksadvertenties op internet, waarna de vrouwen door massa's mannen werden benaderd.  

De Zandvoorter stuurde volgens de officier van justitie ook bedreigende en beledigende smsjes naar de vrouwen. Een van zijn ex-en zag zich geconfronteerd met zo'n 200 reacties van seksbeluste mannen die langs wilden komen. Sommigen doken zelfs op voor haar deur.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Verdachte schietpartij Sprang Capelle pleegt zelfmoord vóór aanhouding

Een man (40) uit Waalwijk heeft vanochtend zelfmoord gepleegd kort voor zijn geplande arrestatie in verband met de schietpartij in Sprang-Capelle begin deze maand waarbij een 42-jarige fietsster schijnbaar willekeurig onder vuur werd genomen.

De politie al bij het huis van de Waalwijker toen hij zelfmoord pleegde. Over de wijze waarop dat gebeurde, doet de politie nog geen mededelingen. De man was een 'zeer serieuze verdachte', aldus de politie. Nader onderzoek in het huis levert mogelijk meer aanwijzingen op voor zijn betrokkenheid bij het schietincident. Over een motief tast de politie tot dusver nog in het duister. Verdachte en slachtoffer kenden elkaar niet.

Er gaat echter ook een gerucht dat de man een afscheidsbrief heeft nagelaten waarin hij schrijft dat hij zich gestalkt voelde door het slachtoffer. De vrouw fietste volgens hem vaker op die plek, hij had het gevoel dat zij achter hem aanzat. Hij zou al een keer eerder een poging hebben gedaan, maar toen had hij misgeschoten. Of de vrouw hem daadwerkelijk stalkte, of dat een en ander zich alleen in zijn hoofd heeft afgespeeld, is niet duidelijk.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Politie speurt naar Deborah Rosiek

De politie speurt sinds vanmorgen in recreatiegebied 't Twiske bij Zaandam met een graafmachine naar het lichaam van Deborah Rosiek (39) die 17 juni 2003 verdween

Behalve de politie is ook het NFI ter plekke. Op aanwijzing van een getuige werd hier in april 2007 al eens eerder* gezocht maar er werd toen niets gevonden. Ook werd al eens in het IJsselmeer* naar haar gezocht.

Bij haar verdwijning was Deborah Rosiek hoogzwanger en zou een dag later door een keizersnee bevallen van een tweeling.

Oud-Politieman Hans P. (46) werd lang gezien als hoofdverdachte. Dit nadat er drie van Rosiek afkomstige bloedsporen in de kelderbox van een vroegere woning van P. waren gevonden. De rechter vond dit 'bewijs' te zwak en sprak Hans P. in juli 2008 vrij. Tegen P., die destijds een relatie had met Rosiek, was vijf jaar cel geëist. Los van het feit of Hans P. wel of niet de dader is, is 5 jaar voor doodslag of moord op een vrouw die zwanger is van een tweeling natuurlijk een belachelijk lage eis. Hans P. zou volgens justitie de vader zijn van de tweeling.

Hans P. was ook in februari 2004 al eens gearresteerd, bleef 3 manden in vooraarest en werd toen weer vrijgelaten. Ook werd in mei 2006 in Zaandam een toen 39 jarige tweede verdachte gearresteerd, en weer vrijgelaten.

*De eerdere zoektocht in het IJsselmeer was op aanwijzing van een 'vriend' van Hans P.. Toen daar niets gevonden werd, wijzigde deze getuige zijn verhaal: Hij zou het Ijsselmeer verhaal in opdracht van Hans P. hebben verteld, maar in werkelijkheid zou zijin het Twiske begraven liggen (waar vervolgens werd gezocht, samen met de getuige). De rechtbank noemde dat tijdens het proces tegen P. onaannemelijk. Tijdens dit proces werd P. wél schuldig bevonden aan heling en overtreding van de wapenwet, maar kreeg door laakbaar handelen van het OM geen straf.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook