maandag 22 februari 2010

Saban Baran opgepakt in Turkije

Saban Baran, de in September uit Nederland gevluchtte mensenhandelaar is gearresteerd in Turkije.

De Turkise politie heeft hem opgepakt omdat hij in Turkije betrokken zou zijn bij afpersing en omdat hij er geld dat hij met mensenhandel in Nederland heeft verdiend zou hebben witgewassen.

Saban Baran is in Nederland veroordeeld voor mensenhandel, die gepaard ging met veel geweld. Tientallen vrouwen werden in de prostitutie gedwongen in Alkmaar en op de Wallen. Justitie in Nederland vermoedde dat de winsten die daarmee gemaakt werden, onder meer in vastgoed in Turkije werden geïnvesteerd. Saban stond aan het hoofd van een omvangrijke bende, waarin ook zijn broer Hasan zat.

Baran verdween op zaterdag 12 september. Hij zat op dat moment een straf van 7,5 jaar cel uit wegens onder meer vrouwenhandel. Het gerechtshof in Arnhem had de als vluchtgevaarlijk bekend staande Baran een week verlof gegeven wegens de geboorte van zijn kind. Met als voorwaarde dat hij zich iedere dag zou melden. Baran deed dat vrijdag 11 september voor het laatst, daarna nam hij de benen. Het hof behandelde Baran's zaak in hoger beroep.

De rechtbank in Almelo veroordeelde Baran eind oktober bij verstek tot nog eens acht jaar celstraf. Dit keer wegens een tweevoudige poging tot moord en poging tot vrouwenhandel.

De poging tot moord had plaats op 11 mei 2006 in een internetcafé in de Jan Evertsenstraat in Amsterdam. Saban sloeg daar twee mannen in elkaar en stak hen. De beide slachtoffers kwamen er met verwondingen vanaf. Bewakingscamera's legden de steekpartij vast. De beelden dienden samen met afgetapte telefoongesprekken als bewijsmiddel. Een handlanger van Saban, Bekir I., werd in dezelfde zaak veroordeeld tot 7,5 jaar gevangenisstraf.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook