vrijdag 18 maart 2011

Dode man in Purmerend | verdachte aangehouden

De politie heeft vandaag een man (49) aangehouden die mogelijk betrokken is geweest bij de dood van een inwoner (49) van Purmerend. Dit heeft de politie bekendgemaakt. De Purmerender werd in de afgelopen nacht dood aangetroffen in zijn flatwoning aan de Anne Franklaan.

Over de doodsoorzaak kan de politie nog niets zeggen. De politie houdt rekening met alle scenario's en sluit een misdrijf niet uit.

In de woning van het slachtoffer woedde begin februari brand. Daarbij raakten twee personen gewond. De politie onderzoekt of deze twee zaken met elkaar in verband staan.

Update 19-3-2011: Inmiddels is uit sectie gebleken dat de dode een natuurlijke dood is gestorven

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 12 jaar wegens doodslag op Pietje Bouma

Johanna 'Helma' Heeres Keizer (48) (foto) uit Franeker is door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot een celstraf van twaalf jaar wegens doodslag op haar schoonmoeder Pietje Bouma (69), vorig jaar maart in haar woning in een serviceflat in Franeker. Het Openbaar Ministerie had twintig jaar geëist wegens moord.

Bouma werd dood aangetroffen in de douche, liggend in een plas bloed. Ze overleed nadat ze meerdere keren met een scherp voorwerp was gestoken. Ook was ze meer dan eens geschopt.

Het OM legde Johanna moord, subsidiair doodslag met als doel Bouma te beroven ('gekwalificeerde doodslag') ten laste. H. heeft de kasten van Bouma doorzocht en de pinpas van Bouma werd later ergens in Franeker teruggevonden. De rechtbank vindt het echter niet duidelijk hoe H. de woning is binnengekomen. Ook is het niet duidelijk met wat voor wapen ze haar schoonmoeder te lijf ging.

De rechtbank kan niet vaststellen of de verdachte de tijd heeft gehad om zich te beraden over haar daad, doordat niet genoeg bekend is over de omstandigheden waaronder Pietje Bouma is overleden. Ook voor de manier waarop H. haar zou hebben gedood, is onvoldoende informatie beschikbaar, vindt de rechtbank.

De rechtbank neemt het H. kwalijk dat zij een mindervalide alleenwonende vrouw heeft aangevallen. Bovendien was H. verwant aan het slachtoffer.

Update 3-5-2012: Het OM heeft in hoger beroep 18 jaar geëist. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de vrouw haar schoonmoeder eerst “volledig in elkaar geslagen” en haar daarna met messteken in haar rug om het leven gebracht. Het gaat om een reeks gewelddadigheden die tot de dood hebben geleid en daarom is er sprake van moord, meent de aanklager.

De rechtbank in Leeuwarden wilde vorig jaar niet zo ver gaan en legde de vrouw 12 jaar cel op voor doodslag, terwijl het OM 20 jaar voor moord had geëist. Zowel justitie als de verdachte gingen in hoger beroep.

Uitspraak is op 16 mei.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 16 jaar voor moord op Henk van Ravenhorst

Vincent E. (37) uit Eerbeek is door de rechtbank in Zutphen vandaag tot zestien jaar celstraf veroordeeld wegens de moord op autohandelaar Henk van Ravenhorst uit Beekbergen. Dat is twee jaar meer dan geëist.

Vincent E. ontkende tijdens de rechtszaak. Er waren echter veel bloedsporen die in zijn richting wezen. Zo werd een bebloed mes in zijn auto aangetroffen en vonden forensische experts bloedsporen van E. op een schoen van het slachtoffer.

Van Ravenhorst werd met twaalf messteken gedood. Hij werd sinds 29 september 2009 vermist na een afspraak met E. Bijna drie weken later werd zijn lichaam gevonden in Hoog-Soeren. E. was Van Ravenhorst nog zo'n 19.000 euro schuldig. Daarnaast had hij ook nog gokschulden van zeker 20.000 euro. Van het slachtoffer was bekend dat hij regelmatig met veel contant geld in zijn zak rondliep.

De rechtbank rekent het E. zwaar aan dat hij op brute wijze een 'vriend' en collega heeft vermoord en zijn familie lang in onzekerheid heeft gelaten. De door de verdachte gegeven verklaringen schuift het trio rechters als volstrekt ongeloofwaardig terzijde: „De laatste momenten van zijn leven moeten huiveringwekkend zijn geweest.”

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook