woensdag 9 april 2008

Politie loog in moordzaak Louise Yngard

louise yngard2Melvin L.(29), de verdachte van de moord op Louise Yngard (83) uit Betondorp, is alle vertrouwen in zijn zaak kwijt nu de politie hem tijdens een verhoor heeft voorgelogen over de hoeveelheid bewijs tegen hem.
De rechercheurs hielden hem, blijkbaar in een poging hem een bekentenis te ontfutselen, voor dat álle dertig aangetroffen bloedspatjes op Yngards kleding volgens het Nederlands Forensisch Instituut van hem afkomstig waren. Hij zou, stelden zij, zeker worden veroordeeld als hij daarvoor geen verklaring kon geven. Dat bleek gisteren tijdens een pro-formazitting.
Maar volgens het rapport van het NFI is slechts één onderzocht bloedspatje van Melvin L.


Volgens de advocaat van Melvin L., E. van Gils, is de vondst daarvan niet zo vreemd, gezien de frequentie waarmee zijn cliënt het slachtoffer had bezocht. “Het lijkt niet speculatief te stellen dat dat minieme bloedvlekje op een andere wijze, bij een andere gelegenheid, op de blouse is terechtgekomen.”
L., die elke betrokkenheid ontkent, is de kleinzoon van Yngards beste vriendin, en ging vaak bij het slachtoffer langs. Hij woonde eveneens in Betondorp, bij zijn oma. Hij hielp Yngard vaak, onder meer met de was.

De rechters noemden de gang van zaken tijdens het verhoor 'kwalijk'. “Ook erg vervelend dat de politie vooruitloopt op een beslissing van de rechtbank,” aldus voorzitter M. van der Veen. Yngard werd half september 2007 gewurgd. Haar huis bleek doorzocht.

Onderzoekers vonden echter ook ander dna-materiaal van L., onder meer op Yngards nagels. Er werd ook een vlekje 'biologisch materiaal' in de hals van haar blouse aangetroffen met daarin zijn dna. En op haar nachtjapon, die op haar gezicht lag toen ze werd gevonden, vond men eveneens een spoor.
Volgens de raadsman is er geen motief.

Van roof zou geen sprake zijn, nu in de woning sieraden zijn teruggevonden waarvan men eerst dacht dat ze waren gestolen evenals duizend euro.

Dinsdagavond 18 september 2007 werd het levenloze lichaam van Louise Yngard gevonden in haar huis aan de Harkstraat in Amsterdam. Ze blijkt door verstikking en met veel geweld om het leven te zijn gekomen. Het slachtoffer werd ook wel liefkozend Oma Louise genoemd, wat genoeg zegt over hoe geliefd ze was in de buurt en voor vrienden en familie. Zij woonde nog altijd zelfstandig in de Amsterdamse Harkstraat .


Op dinsdag 18 september wordt er door verschillende mensen geprobeerd om Louise Yngard te bereiken. Dit lukt niet. Tegen de avond is er nog steeds geen contact. De vrienden die haar probeerden te bereiken maken zich dermate zorgen om de vrouw dat één van hen besluit langs te gaan. Een vriend vind oma Louise uiteindelijk in haar slaapkamer. Ze ligt op de grond naast haar bed. De man rent in paniek de straat op en belt 112.


Na onderzoek, blijkt dat Louise door zeer grof geweld om het leven is gekomen. Daar er geen braaksporen waren ging de politie er sowieso van uit dat de dader een bekende van het slachtoffer moest zijn.


Update 14 Oktober 2008: Melvin wordt tot 10 jaar en 10 maanden celstraf veroordeeld. De eis was 14 jaar


Update 1 oktober: In hoger beroep wordt Melvin opnieuw tot 10 jaar en 10 maanden veroordeeld.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Vermoorde vrouw blijkt nog in leven

Een bakker in het Belgische Aalst is 1.5 jaar verdacht geweest zijn vrouw -Anny Ritzen- te hebben vermoord terwijl de vrouw gewoon in Nederland verbleef. De vrouw was er na een ruzie vandoor gegaan en was nooit meer teruggekomen. Naar nu blijkt heeft zij een nieuw bestaan opgebouwd in Haarlem in Nederland. Pas toen een kennis van haar in Nederland haar naam Googelde, ontdekte deze haar Belgische verleden en waarschuwde zij de politie. Haar man, Marc Baillus, is inmiddels geruineerd. De politie had zijn woning binnenste buiten gekeerd op zoek naar een lijk en nadien bleven de klanten weg.
De partner van Ritzen, Marc Baillius, verklaarde een klacht in te gaan dienen tegen zijn vrouw en tegen de politie van Aalst. Hij vindt dat de politie hem niet geholpen heeft, maar hem van in het begin als verdachte heeft beschouwd.
Christian Du Four, procureur des konings van Dendermonde, verdedigt het onderzoek dat is gevoerd naar de vermiste vrouw.
"De politie heeft conform de ministeriële richtlijn inzake verdwijningen gewerkt en alle mogelijke pistes onderzocht", verklaarde hij. "Het is dan ook normaal dat in dergelijke gevallen rekening gehouden wordt met de mogelijkheid, naast andere mogelijkheden, dat de partner er iets mee te maken heeft."

"Ze stal 12 jaar van mijn leven en al mijn spaargeld"

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook