maandag 15 december 2008

Nederlander eerder slachtoffer van Justitiële dwaling dan van terrorisme

Regelmatig wordt door de Coördinator Terrorismebestrijding gewezen op het gevaar van een bloedige aanslag. De praktijk leert evenwel dat de Nederlandse staatsburger veel meer risico loopt het slachtoffer te worden van een gerechtelijke dwaling dan van terreur.

Enkele jaren geleden schreef ik in een brief aan mr. van Schaik - Veldman, presidente van het Bossche Hof waardoor Ernest Louwes in 2004 is veroordeeld, dat de kwaliteit van de procesgang wees op een ramp, niet alleen voor de familie Louwes, maar ook voor de betrokken rechters zelf.


Onlangs schreef de heer Brouwer, voorzitter van het college van procureurs-generaal, in een landelijk blad dat "het veroordelen van onschuldigen rechtstatelijk een ramp is."
Mr. Corstens, president van de Hoge Raad en mr. Knigge, advocaat-generaal, zijn het met hem eens.


Op basis van dit uitgangspunt schreef de wetenschapsfilosoof prof. Ton Derksen zaterdag 13 december in de Volkskrant zijn artikel :
"Herstel vertrouwen in de rechtspraak door fouten te erkennen."

Lees verder op Volkskrantblog

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Pro Forma zitting in moordzaak Bebelaar

transformanten Volgens het OM zou een lid van de geloofsgemeenschap Orde der Transformanten tijdens de moordaanslag op de Rotterdamse zakenman Frits Bebelaar (56) op 2 augustus 2008, zijn -nog onbekende- opdrachtgever telefonisch hebben laten meeluisteren.

Dit bleek vandaag tijdens een pro-forma zitting voor de Rotterdamse rechtbank, waarbij twee leden van de geloofsgemeenschap terechtstonden.

Voorts vermoedt het OM dat vijf mensen betrokken zijn bij de aanslag op 2 augustus voor de woning van Bebelaar aan de Prinses Julianalaan.

Naast  de 34-jarige Peter van W. en de 27-jarige Patrick van G., is justitie daarom nu nog op zoek naar drie andere verdachten, waaronder de daadwerkelijke schutter en de opdrachtgever. De rechtszaak tegen de twee verdachten kon gisteren nog niet inhoudelijk worden behandeld omdat het onderzoek naar de aanslag nog lang niet is afgerond.

Belastend lijkt dat bij Patrick van G. een notitieboekje werd aangetroffen met daarin een instructie 'hoe te handelen als ik word aangehouden door de politie'. Zijn advocaat stelt echter dat dat is opgesteld omdat de Orde der Transformanten al maandenlang op onder meer internet wordt bedreigd en belasterd.

Voorts is gebleken dat de bestelbus van Peter van W., die volgens het OM mogelijk is gebruikt is als vluchtauto voor de schutter, daags na de schietpartij chemisch is gereinigd en voorzien is van vier nieuwe banden.
Tevens blijkt dat een peilbaken dat onder het rechterachterwiel van een Mercedes van Bebelaar werd gevonden, door Van W. is aangeschaft.
Vreemdgenoeg vond de politie dit volgsysteem pas twee maanden na de moordaanslag. De auto was niet eerder onderzocht, omdat Bebelaar ten tijde van de aanslag in een andere wagen reed. Volgens advocaat mr. I. Weski heeft het OM verzuimd om andere mogelijke verdachten te onderzoeken.
De raadsvrouwe stelt dat justitie haar pijlen alleen maar richt op de Orde der Transformanten, dat de leden stelselmatig worden lastig gevallen door het OM en dat ontlastende informatie in eerste instantie is achtergehouden.
Het schorsingsverzoek werd afgewezen zodat de verdachten nog drie maanden vastzitten.

Het motief voor de aanslag zou zijn dat de Orde Frits Bebelaar verantwoordelijk hield voor een lastercampagne tegen de Orde.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Negen jaar en TBS voor doden zwangere vrouw

De rechtbank ’s-Hertogenbosch heeft een 43-jarige man uit Boxtel vandaag conform de eis veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar en tbs met dwangverpleging voor het mishandelen en doden van zijn vrouw Fatma Belkhira.

De man beroofde zijn 29-jarige vrouw in de nacht van 25 op 26 mei 2007 van het leven door haar met een mes in de hals te snijden. De vrouw bleek zwanger toen ze stierf. De verdachte verklaarde dat er sprake was van een ongeval. Dat acht de rechtbank ongeloofwaardig. De verdachte heeft zich in het geheel niet om het lot van het slachtoffer bekommerd. Integendeel, hij is met zijn zoon vertrokken en heeft zijn vrouw achtergelaten. Pas weken later is haar stoffelijk overschot gevonden.

Tijdens de zitting op 2 december kwam een beeld naar voren van een verstoord huwelijk waarin Fatma vaak valse, soms juiste aangifte deed tegen haar man. Ze hield er meerdere minnaars op na, speelde de hoer, net als vroeger in Marokko, nam hun 3-jarige zoontje tot tweemaal toe mee naar Marokko zonder dat te laten weten, raakte zwanger van andere kerels. „U doet alsof mijn cliënt een agressieve schobbejak is en zij zielig. Ze is zelf de veroorzaker van al die ellende”, zei advocaat M. Veldman tijdens de twaalf uur durende rechtszaak.

Op 20 juni 2007 werd Fatma gevonden in een flat aan de Harperhof in Boxtel. De politie ging daar een kijkje nemen na meldingen van buurtbewoners over stankoverlast. Het stoffelijk overschot was in zo verregaande staat van ontbinding dat de politie aanvankelijk niet eens kon melden of het om een vrouw of een man ging. De bewoner, de 42-jarige Boxtelaar, bleek te zijn vertrokken.
Ook dat is een aanwijzing dat hij zijn ex-partner om het leven heeft gebracht, stelde officier Tjauw-Foe gisteren. De man vertrok, samen met zijn zoontje, naar Frankrijk. Later trok hij in bij een andere ex-vriendin in Amsterdam. Daar werd hij betrapt op een winkeldiefstal, waarbij hij een valse naam opgaf. Toen de politie zijn werkelijke identiteit had achterhaald werd hij op 8 augustus, 74 dagen na de dood van Fatma, gearresteerd op verdenking van moord op zijn ex-partner. „Ik dacht dat de politie me niet zou geloven, daarom ging ik weg”, zei de verdachte.

De man ontkent nog altijd dat hij zijn vrouw vermoord heeft met het mes waar hij op zijn werk altijd de oesters mee klaarmaakte. Gisteren vertelde hij maar weer eens dat Fatma in het mes is gevállen. Zij dreigde zichzelf iets aan te doen. De verdachte nam het niet serieus. „Ik zei dikke neus, tien bier.

Geef dat mes terug en ga slapen.” Maar Fatma gaf het mes niet, er ontstond een worsteling en de Boxtelaar viel met zijn negentig kilo op haar. Na een douche ging hij er met zijn zoontje vandoor. Dat hij 112 niet belde, kwam omdat hij in paniek was. „En ze was toch al dood.”

Volgens het OM is Fatma op bed ­ waar het meeste bloed is gevonden - driemaal gestoken. Daarna zou haar lichaam verplaatst zijn naar de plek waar ze volgens de verdachte is gevallen. Deskundigen getuigden gisteren dat het ‘valverhaal’ onwaarschijnlijk is gezien de aard van de verwondingen.

En wie zijn vrouw ‘zó laat wegrotten’ is een psychopaat en verdient negen jaar celstraf, vindt officier van justitie C.T. Tjauw-Foe. Ze eiste ook tbs met dwangverpleging, omdat de kans op recidive volgens psychiaters groot zou zijn. Daarnaast ontbeert de verdachte elke vorm van zelfreflectie. Of hij spijt heeft? „Eerlijk? Van wat gebeurd is wel. Maar dat zij er niet meer is? Nee, dat vind ik niet zó erg.” Wel voor het kind, dat ooggetuige was. Een bebloed handje werd op de tv gevonden. Het jongetje zit nu in een kindertehuis.

Bij de uitspraak achtte de rechtbank de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar en legt hem tbs met dwangverpleging op. De verdachte heeft geen inzicht in zijn problemen en het is daarom niet te verwachten dat hij vrijwillig zal willen meewerken aan de behandeling van zijn persoonlijkheidsstoornis. Gelet op de uitzonderlijke ernst van de doodslag op zijn vrouw adviseert de rechtbank dat de tbs met dwangverpleging pas aanvangt nadat hij tweederde deel van de gevangenisstraf heeft uitgezeten.

De man werd eveneens veroordeeld voor mishandeling van zijn vrouw. In april 2007 is hij in een auto hard weggereden terwijl zijn vrouw zich vasthield aan het autoportier. Daarbij sleurde hij haar een aantal meters mee.

Vonnis

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Nieuw onderzoek moord op Milica van Doorn

Milica van Doorn
milica
Het Openbaar Ministerie in Haarlem heeft opdracht gegeven tot nieuw DNA-onderzoek in de zaak van de moord op Milica van Doorn (18).
Het onderzoek richt zich op mannen die ten tijde van het misdrijf tussen de 16 en 30 jaar oud waren en in de wijk Kogerveld woonden.

De selectie van deze groep is gebaseerd op het daderprofiel en op de resultaten van het zogeheten ethniciteitsonderzoek van de op het slachtoffer gevonden DNA-sporen.
Milica van Doorn werd op 8 juni 1992 dood gevonden in een kerkvijver in de wijk Kogerveld in Zaandam. Zij was die nacht verkracht en vervolgens gedood met een mes.

In pogingen de zaak tot een oplossing te brengen werd eerder al grootschalig DNA-onderzoek verricht, maar zonder resultaat.
In het huidige onderzoek gaat het om een groep van 75 mannen, van wie er 69 reeds hun medewerking hebben verleend. Van twee mannen was al DNA beschikbaar; van de resterende vier is geen adres bekend. Justitie werkt er hard aan hen alsnog op te sporen en ook hen te verzoeken wangslijm af te staan.

De medewerking aan het onderzoek is vrijwillig. Wie niet meewerkt, is niet automatisch verdachte, volgens het OM (jaja). De resultaten van het vergelijkend onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut worden eind dit jaar verwacht.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook