vrijdag 28 november 2014

GGZ instelling liet moordenaar van ijzerhandelaar los

GGZ-instelling Reinier van Arkel in Den Bosch heeft fouten gemaakt voor de vrijlating van een doorgedraaide oorspronkelijk uit Guinees (Afrika) afkomstige man(23) die vrijwel meteen daarna een moord pleegde. De instelling heeft dat vandaag bekendgemaakt over de conclusies van een onderzoek dat naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg is gestuurd.

    De verwarde verdachte belandde in september op het politiebureau in Den Bosch omdat hij bij zijn pleegouders in Boxtel door het lint was gegaan. De ingeschakelde medewerker van de crisisdienst van de GGZ verzuimde om de psychiater van dienst te raadplegen zoals hoort. En informatie die nodig was voor een juiste beoordeling werd niet gebruikt, staat vrijdag in een verklaring.

    De man werd de straat op gestuurd omdat de crisisdienst oordeelde dat er geen gevaar was. Vermoedelijk niet veel later en in de buurt van het politiebureau vermoordde hij op 5 september de lokaal bekende oud ijzerhandelaar Louis ‘Lowie’ van Lent (71). Hij werd vervolgens aangehouden op de A2 in de brommobiel van de ijzerhandelaar, waarbij hij opnieuw door het lint ging.

    De instelling heeft de medewerker van de crisisdienst een officiële waarschuwing gegeven. Reinier van Arkel laat weten dat er een plan is gemaakt voor de crisisdienst om te voorkomen dat een dergelijke samenloop van omstandigheden zich herhaalt.

    De psychotische verdachte was eerder dit jaar al veroordeeld tot behandeling in een psychiatrische kliniek omdat hij in Helmond twee agenten had aangevallen en een vingerkootje van een politieman had afgebeten. Hij werd nog ambulant gehandeld. Op 12 december moet hij voor het eerst in het openbaar voor de rechter komen.

    Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook