zondag 13 juli 2008

2 Vrouwen gearresteerd voor moord Nederlander in Pattaya

De politie in Thailand heeft twee vrouwen (23, 29) aangehouden voor de moord op de 63-jarige Nederlander Martinus Johannes Gerardus Antonius Jochems, begin juli.

De man werd in zijn eigen huis in Pattaya - Moo Baan Bali Village, Moo 1, Nong-Pla-Lai, Banglamung-neergestoken. Daarna werd de woning met hem erin in brand gestoken.

Jochems, volgens zijn paspoort afkomstig uit Arnhem, emigreerde drie jaar geleden naar de stad aan de Golf van Thailand. Volgens de lokale krant Pattaya Daily News zou hij bij Defensie hebben gewerkt, maar gestopt zijn wegens psychische problemen. Ook in Pattaya zou hij bekend staan als emotioneel instabiel. ‘Hij schreeuwde soms zonder duidelijke reden. Niemand durfde te gaan kijken wat er aan de hand was’, aldus Pattaya Daily News.

Op 10 juli meldde een vrouw, Ms Jangira Korbkaew (alias Ms. Ponjan), uit Chanthaburi, zich op het politiebureau om haar aandeel in het incident te bekennen. Diezelfde dag arresteerde de politie ook, Rattana Inthirat (30), alias 'C', Alias 'Pepsi', uit Ubon Ratchatani, een employee uit een Karaoke bar in Soi Nongket, die Jochems goed kende. Zij heeft bekend de man met een ijzeren pijp te hebben neergeslagen en daarna te hebben neergestoken, nadat hij haar zou hebben mishandeld.

De twee verdachten met trotse politiemannen
Op 3 juli brengt Rattana Inthirat, de 23-jarige prostituee Janjira naar de woning van Jochems. Zij zou met hem de nacht doorbrengen. Als ze haar de volgende ochtend weer wil ophalen, laat Jochems zijn gezelschapsdame niet gaan. Hij pakt haar de sleutels van de motorfiets en haar gsm af. Na een ruzie mishandelt Jochems de twee vrouwen, waarna Rattana naar de politie stapt.

Die wil echter niet bemiddelen, waarna Rattana furieus terugkeert naar de woning van Jochems. Daar pakt ze een ijzeren staaf waarmee ze de Nederlander, die in de badkamer zijn gezicht staat te wassen, van achteren op het hoofd slaat. Vervolgens pakt ze een zwaard van een meter lang dat aan de muur hangt. Terwijl Janjira toekijkt steekt Rattana Jochems daarmee in zijn nek. Dat wordt zijn dood.

Samen zouden zij vervolgens het huis in brand hebben gestoken. Rattana stal vervolgens een horloge van 2 miljoen bath (39.500 euro) en nam 800.000 baht (15.800 euro) in contanten mee. Dit zou wel mogelijk het motief van de moord zijn geweest ipv zelfverdediging na mishandeling.

Rattana en Janjira
De volgende dag gaat Rattana gewoon weer aan het werk. Janjira vlucht naar een vriend in een andere provincie. Bang geworden komt Rattana later terug om de sporen uit te wissen. Ze overgiet het lichaam van Jochems en zijn huis met benzine en steekt ze in brand.

Het stoffelijk overschot werd maandag 7 juli ontdekt toen een buurvrouw -Ann Cameron (58)- de politie waarschuwde dat de hond van Jochems met roet was bedekt. De politie vond Jochems verkoolde lijk in de badkamer, met een ceremonieel zwaard dat in zijn nek stak waardoor zijn hoofd bijna van de romp was gescheiden. Mevrouw Cameron meldde ook dat er twee dagen tevoren een Thaise man en Thaise vrouw het huis binnen waren gegaan, waarna er een ruzie zou zijn ontstaan. Hoewel de politie rekening hield met moord, wilde zij aanvankelijk ook zelfmoord(?) niet uitsluiten. Rattana werd aanvankelijk als getuige gehoord omdat zij Jochems goed kende.

Omdat de buurt wist dat Jochems een ex-militair was, met een mentaal probleem, en hij er om bekend stond soms buiten of vanuit zijn huis te schreeuwen, had niemand veel aandacht aan de ruzie besteed.

################################################################


Jules Odekerken en Marissa in (voor hem) gelukkiger tijden

Op 17 november 2003 werd er ook al een Nederlander, ir. Jules Marcel Nicol Odekerken, in Pattaya vermoord.
Eerst wordt hij gewurgd en gedumpt op een vuilnisbelt in Banglamung. Daar blijkt hij nog te leven en wordt hij neergeschoten en vervolgens wordt met een blok beton zijn schedel verbrijzeld.
Pas 21 december 2007 werden de daders -de broer (Seksan Pornhommana) van Odekerkens Thaise vrouw en haar minnaar (Anupong Suthithani alias Daeng, een lokale ambtenaar)- tot levenslang resp. de doodstraf veroordeeld. Zijn vrouw Marissa Pornhommana blijft buiten schot en koopt later haar broer vrij met..... het geld dat zij van Odekerken erfde. De minnaar Suthithani was echter op borgtocht vrijgelaten in afwachting van het proces en is nog steeds op de vlucht.

Pattaya nieuw Hollandse pagina

De foto toont Odekerken met Marissa. De jongen in de foto is een zoon van Marissa voor haar huwelijk, het dochtertje Massaya, geboren tijdens hun huwelijk.

Jules is in 1997 getrouwd met Marissa. Zij had toen een 4 jaar oude zoon, Kawipan. Hun dochtertje Massaya werd 3 januari 1998 in Vught geboren. Omdat Malissa niet aan het weer kon wennen vertrokken zij eind 1998 weer naar Thailand. Odekerken werkte daar tot 2002 door de week bij de Rabobank in Bangkok en was de weekeinden bij zijn vrouw in Pattaya. Na 2001 richtte hij zijn eigen bedrijf op. In Pattaya wordt ook hun jongste kind, Sob Chai, geboren. Na Jules dood bleek dit echter een zoon van haar minnaar Suthithani.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook