dinsdag 2 november 2010

Verdachten vechtpartij vrijuit na vervalst proces verbaal

Drie verdachten van een vecht- en steekpartij in het centrum van Rotterdam gaan vrijuit door een fout van de politie. De rechtbank in Rotterdam besloot dinsdag het Openbaar Ministerie (OM) niet-ontvankelijk te verklaren.

Het incident vond plaats in juli op de Lijnbaan. Daar kregen twee verdachten het aan de stok met de andere verdachte. Een man trok volgens eigen zeggen uit zelfverdediging een mes en stak in op een andere man. Het slachtoffer en diens vriend zouden daarop de vermeende 'steker' hebben geschopt en geslagen. Dat was volgens de politie onder meer te zien op camerabeelden.

Omdat een 23-jarige verdachte bleef volhouden onschuldig te zijn, besloot diens advocaat Frank van Ardenne de beelden zelf te bekijken op het politiebureau. „Ik heb daar geconstateerd dat wat de agent opschreef, niet juist blijkt te zijn.” De rechters bekeken de beelden eveneens en gaven Van Ardenne gelijk en verklaarde het OM niet-ontvankelijk.

Een persrechter sprak van een grove schending van het proces. „Er zijn geen andere camerabeelden, dus het kan niet zo zijn dat de verkeerde beelden zijn uitgelezen.” Wat de agent in het proces-verbaal heeft opgeschreven, is op de beelden niet te zien.

Van Ardenne wil namens zijn cliënt een schadevergoeding indienen. „Hij heeft drie maanden ten onrechte vastgezeten.”

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook