vrijdag 7 augustus 2009

Verdachte roofmoord langer vast

De 19-jarige die wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op juwelier Jack Waterman (54) in Amsterdam, moet nog zeker twee weken blijven vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris vandaag bepaald. De politie arresteerde de man afgelopen woensdag.

Meerdere mannen drongen de woning van Waterman in Amsterdam-Oost in de nacht van 22 op 23 maart  binnen. De overvallers hebben hem toen geslagen, geschopt en gestoken met een schroevendraaier. Waterman bezweek aan de hem toegebrachte verwondingen. Zijn vrouw was tijdens de gewelddadige overval ook in de woning.

Naast de verdachte die vrijdag voor de rechter-commissaris verscheen, pakte de politie de afgelopen tijd nog drie mannen op. Twee van hen zitten nog vast, de derde persoon kwam maandag weer vrij. Hij is nog wel verdachte.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

De Metromoorden

Twintig jaar geleden, op 6 maart 1989, begint op metro station Zuidplein in Rotterdam Surinamer Glenn M.  wild op 4 jonge vrouwen in te steken. Twee vrouwen komen direct om, een derde overlijdt in het ziekenhuis, de vierde, Heleen Dekker, overleeft het drama maar draagt voor altijd de sporen.

Ongebruikelijk voor die tijd, wordt er een foto van de moord in de kranten geplaatst.

De dader wordt gepakt. Hij zei een hekel te hebben aan blanke vrouwen en wilde er zoveel mogelijk doodmaken. Hij wordt veroordeeld tot 20 jaar cel, maar enkele jaren later op 14 augustus 1992 wordt hij (32 jaar oud) bungelend aan een touw gevonden in de TBS inrichting Veldzicht. Hij overlijdt in het ZH in Zwolle.

De zaak is bijna geheel vergeten. Voor Kerwin Duinmeyer die in 1983 vermoord (feitelijk was het geen moord maar werd de dader veroordeeld voor het opzettelijk toebrengen van een zwaar lichamelijk letsel) is een monument opgericht, er is een lied over geschreven en er is een film gemaakt.
De Metromoorden, racistisch én seksistisch van aard, zijn echter vrijwel vergeten.

Trivia: Nico Bodemeijer, degene die Kerwin Duinmeyer ombracht, zou 8 januari 2012 zelfmoord hebben gepleegd.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook