donderdag 25 november 2010

Eis: 8 jaar voor overval op hoogbejaarde vrouw

Tegen Suzana V (18) uit Lelystad is vandaag voor de rechtbank in Lelystad acht jaar cel geëist wegens een brute woningoverval op een vrouw (93) 's avonds op 26 april 2010 in een woning aan De Griend. Tegen medeverdachte Nora A. (16) werd anderhalf jaar jeugddetentie en jeugd-tbs geëist.

Justitie wil verder dat Suzana V. naast de acht jaar gevangenisstraf, ook nog een voorwaardelijke celstraf van 5 maanden uitzit, die zij eind vorig jaar kreeg voor openlijke geweldpleging. Zij was toen nog minderjarig.

De twee meisjes worden ervan verdacht dat ze de hoogbejaarde vrouw in haar woning toetakelden en er met haar sieraden en een klein geldbedrag vandoor gingen. De vrouw werd met een slagaderlijke bloeding in haar hoofd in het ziekenhuis opgenomen.

Vanwege de ernstige verwondingen worden Suzana en Nora ook vervolgd voor poging tot doodslag. De openbaar aanklaagster hield er in haar eis tegen de oudste verdachte rekening mee dat het niet de eerste keer was dat de vrouw voor een ernstig geweldsdelict terechtstond.
Suzana V. ontkende in de rechtbank alle betrokkenheid bij de zaak. Haar antwoord op vrijwel alle feiten die de rechtbank haar voorhield was: “klopt niet”. De zaak tegen Nora A. vond plaats achter gesloten deuren. Zij bekende haar aandeel wel en wees Suzana V. aan als mededader.

De rechtbank doet op 9 december uitspraak in de zaak.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Verder DNA onderzoek in zaak Geert B.

Het Hof in Leeuwarden heeft bepaald dat het Nederlands Forensisch Instituut nader DNA-onderzoek moet doen in de zaak tegen kindermoordenaar Geert B. (50) uit Glanerbrug.

In 1991 misbruikte en vermoordde B. in Deventer zijn buurmeisje Semiha Metin (8) (foto). Pas in 2009 werd hij daarvoor opgepakt, nadat hij weer twee jonge kinderen had misbruikt en DNA moest afstaan. Er bleek een een match uit met de moord op Semiha.

In mei 2010 veroordeelde de rechtbank in Zwolle Geert B. tot twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging. Het Openbaar Ministerie en Geert B. gingen beide in hoger beroep.

In de zitting op 11 november verzocht de advocaat van Geert B. de pyjama waarmee Semiha was gewurgd nader te onderzoeken op DNA-sporen. De advocaat sluit niet uit dat er een onbekende dader in het spel is.

Geert B. zelf ontsprong eerder de dans toen hij in 2003 weigerde mee te werken aan een DNA-test. Maar hij was niet de enige. Advocaat Jan Bart Kalk: "Ook twee politieambtenaren weigerden toen hun medewerking. Je vraagt je toch af: 'Hadden zij iets te verbergen?'"

Een voormalig buurmeisje (nu 30) van B. beschuldigt hem ook van misbruik.

Kort nadat zij aan Geert B. was ontsnapt, vermoordde hij Semiha.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Getuige meldt weinig in Puttense zaak

Rob van H., de medegedetineerde van Ron P.(35), die vandaag als getuige in het hoger beroep in de Puttense moordzaak bij het gerechtshof in Arnhem werd gehoord, had bitter weinig te melden. Eerder werd gemeld dat Ron Pieper 4 moorden in detail tegenover hem zou hebben bekend.

Op zich was dat niet zo verbazingwekkend. Ruud van Boom, de advocaat van Ron Pieper had al laten weten dat de verklaringen van Rob in ieder geval geen namen bevatten.

Rob van H. suggereerde wel details van Pieper te hebben gehoord over de moord op Anneke van der Stap uit Rijswijk in 2005, waar Pieper ook van wordt verdacht. De getuige moest zich donderdag echter alleen beperken tot verklaringen over de moord op de Puttense Christel Ambrosius in 1994.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook