donderdag 22 oktober 2009

Taakstraf voor Waterpolozusjes

Daniella (li) en Maria (re)
maria22-danielle16rotmans
Zussen Daniella (16) en Maria Rotmans (22) zijn vandaag bij de rechtbank in Almelo veroordeeld tot taakstraffen van 60 en 120 uur wegens zware mishandeling van een tegenstandster in een waterpolowedstrijd. De twee zussen uit Borne van 17 en 22 jaar oud hebben een jaar geleden bij een wedstrijd in Neede een tegenstandster zo lang onder water gehouden, dat ze bijna was verdronken.

Het slachtoffer liep een posttraumatische stressstoornis op. Ze heeft sinds de bewuste wedstrijd last van paniekaanvallen en concentratieproblemen en heeft bijna een half jaar niet kunnen werken. De twee zussen moeten haar dan ook 800 euro immateriële schade vergoeden.

Voor de rechtbank was doorslaggevend om een straf op te leggen dat het onderduwen zich niet voordeed in het vuur van de strijd, maar tijdens een dood spelmoment. Het slachtoffer had net gescoord, de scheidsrechter had gefloten en het spel lag stil.

Daarom vond de rechtbank dat de misdragingen van de zusjes niet anders beoordeeld moeten worden dan wanneer deze buiten de sport waren begaan.

Twee weken geleden had het Openbaar Ministerie (OM) taakstraffen van 180 en 240 uur geëist wegens poging tot doodslag. Daarvan is volgens de rechtbank geen sprake. Wel vond ze dat de zusjes zich bewust hadden kunnen zijn van het effect van hun gedrag.

De twee waterpolosters zijn door hun vereniging onmiddellijk geroyeerd. De tuchtcommissie van de zwembond had hun in eerste instantie schorsingen van zes tot twaalf wedstrijden opgelegd.

De beroepscommissie heeft die schorsingen uitgebreid tot drie jaar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Laptop met dossier moordzaak gestolen

Een laptop met daarop het strafdossier van een een Rotterdamse moordzaak is gestolen uit de woning van een forensisch expert. Dit heeft de advocaat Michel van Stratum bevestigd.

Van Stratum is bang dat de gevoelige informatie op straat komt te liggen. 'Justitie zegt dat de gegevens zijn versleuteld, maar voor iemand die er verstand van heeft, zijn deze gemakkelijk te kraken.'

Van Stratum vindt dat het gaat om een 'structureel probleem' bij politie en justitie. Er belanden namelijk vaker gegevens op straat. 'Ik begrijp dat de politie het ongelooflijk druk heeft en vaak thuis moet werken, maar daarvoor gelden wel regels. Een rechercheur mag alleen thuis werken als hij daarvoor een speciale kluis heeft.'

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam kon nog niet reageren op de zaak.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

The Hunt for Malika Karoum | more Gossip but now in a book

malika boek2 The story of Malika Karoum is no doubt widespread by now: Spy, Mata Hari, Fraud, Money-laundering but all these stories seem to go back to gossip spread by her ex-husband and a fundamentalistic kid-hunter in  what is not more than an ugly custody battle.

Now there is a book (“Klopjacht op Malika” = “The Hunt for Malika”) about the story that in its announcements promised to finally reveal the truth. The fact that the book is written by Jan Libbenga, a reporter for Dutch Tabloid ‘Revu’, should cast some doubt about that statement. Libbenga after all,  ‘broke the story’ about Malika’s alleged Mata-Hari life.

Reading the book indeed confirms that suspicion. It is ‘more of the same’. There is ample space for kid-hunter Jacques Smit to repeat the unfounded gossip he has been spreading in the past, but now it is ‘substantiated’ by the stories of a certain ‘Rafiq’ who supposedly is the man who ‘supposedly’ contracted and trained Malika to work for ‘the intelligence service’.

Rafiq has no reliability. There is no proof for any of his stories and he could be anyTom, Dick or Harry, with a big fantasy, that was picked of the street.

One thing is clear: Rafiq is mentally instable. After Malika (alledgedly) informs him that she is quitting. He has an emotional meltdown that includes black-outs and a trance state in which he ended up in the Netherlands without remembering how. Typically the sort of guy that would get through the rigourous mental selection spies are said to go through.

It is all beautiful stories, but again, not a shread of convincing proof

It only proves that gossip can ruin a person's life.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Malika Karoum | Nieuwe ‘bewijzen’: Gaap

malika-boek Zowaar een heus boek (Klopjacht op Malika) over de zaak Malika Karoum, geschreven door Revu journalist Jan Libbenga. Een boek dat maar weer eens de these verkondigt dat Malika toch echt een heuse spion is.

Als ‘bewijs’ worden de reeds bekende verhalen –rondgestrooid door een als agent afgekeurde privédetective- aangehaald, maar nu versterkt door de verhalen van ene ‘Rafiq’, klaarblijkelijk de man van de ‘inlichtingendienst’ die haar ‘geronseld’ zou hebben.

Wat in ieder geval wél duidelijk wordt is dat deze Rafiq een emotioneel instabiel mannetje is die klaarblijkelijk in grote shock raakt als Malika ‘ontslag’ neemt. Hij krijgt zelfs ‘black-outs’ en komt in zo’n black-out zelfs onwetend op Schiphol terecht. Echt het type dat je onmiddelijk gelooft.

Niet echt een figuur die door de screening van een inlichtingendienst heen zou moeten komen.

En ja hoor, ook Jaques Smits komt weer aan het woord.

Het gewone gewouwel: Spionne, zwartgeld, fraude, financiering van drugstransporten, absoluut geen centje bewijs.

Zoals een bespreking in Elsevier zegt: Mooie verhalen maar geen greintje overtuigend bewijs.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook