donderdag 22 oktober 2009

Taakstraf voor Waterpolozusjes

Daniella (li) en Maria (re)
maria22-danielle16rotmans
Zussen Daniella (16) en Maria Rotmans (22) zijn vandaag bij de rechtbank in Almelo veroordeeld tot taakstraffen van 60 en 120 uur wegens zware mishandeling van een tegenstandster in een waterpolowedstrijd. De twee zussen uit Borne van 17 en 22 jaar oud hebben een jaar geleden bij een wedstrijd in Neede een tegenstandster zo lang onder water gehouden, dat ze bijna was verdronken.

Het slachtoffer liep een posttraumatische stressstoornis op. Ze heeft sinds de bewuste wedstrijd last van paniekaanvallen en concentratieproblemen en heeft bijna een half jaar niet kunnen werken. De twee zussen moeten haar dan ook 800 euro immateriële schade vergoeden.

Voor de rechtbank was doorslaggevend om een straf op te leggen dat het onderduwen zich niet voordeed in het vuur van de strijd, maar tijdens een dood spelmoment. Het slachtoffer had net gescoord, de scheidsrechter had gefloten en het spel lag stil.

Daarom vond de rechtbank dat de misdragingen van de zusjes niet anders beoordeeld moeten worden dan wanneer deze buiten de sport waren begaan.

Twee weken geleden had het Openbaar Ministerie (OM) taakstraffen van 180 en 240 uur geëist wegens poging tot doodslag. Daarvan is volgens de rechtbank geen sprake. Wel vond ze dat de zusjes zich bewust hadden kunnen zijn van het effect van hun gedrag.

De twee waterpolosters zijn door hun vereniging onmiddellijk geroyeerd. De tuchtcommissie van de zwembond had hun in eerste instantie schorsingen van zes tot twaalf wedstrijden opgelegd.

De beroepscommissie heeft die schorsingen uitgebreid tot drie jaar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook